Некоторые трудности подготовки к ЕГЭ по русскому языку как неродному - Маркарян, Н. Ю
Հոդվածում տրվում է ռուսաց լեզվի շտեմարանների (2016-2018 թթ.) և միասնական քննությունների նախապատրաստման ու դիմորդների կողմից դրանք հանձնելու ժամանակ ի հայտ եկած խնդիրների համալիր վերլուծությունը: Նախ՝ ընդգծվում է, որ թեստային առաջադրանքներում կան վրիպակներ, տարարժեք առաջադրանքներ, դիմորդին ապակողմնորոշող ու խրթին լեզվով ձևակերպված պահանջներ: Թվում է՝ գիտակցորեն խճողված են ձևակերպումները, որոնք դիմորդին շփոթեցնում են և նրա համար «ծուղակներ» ստեղծում: Երկրորդ՝ առաջադրանքները անհարկի ծանրաբեռնված են աշակերտին անծանոթ, անհասկանալի և ծրագրով չուսուցվող բառերով, եզրույթներով: Երրորդ՝ որոշ առաջադրանքների ծավալն ու բովանդակությունը չեն համապտասխանում դպրոցական ուսումնական ծրագրին: Բոլոր մեկնաբանությունները ապահովված են Test Bank-ի օրինակներով: В статье дан анализ Банка тестов (Штемаран) по русскому языку для подготовки к ЕГЭ (с 2016 по 2018 годы) и выявлено несколько причин, по которым выпускникам сложно выполнять тесты. Во-первых, тесты содержат ошибки, неточности, некоторые условия заданий двусмысленны, непонятны абитуриенту, сложны. Сознательное, запутанное оформление условий тестов приводит к путанице и невнимательности экзаменующихся. Во-вторых, задания изобилуют незнакомыми и непонятными школьнику словами. В-третьих, некоторые задания и их объем не всегда соответствуют школьной программе. Все замечания подтверждены примерами из Банка тестов. This article analyzes Test Bank (Shtemaran) of the Russian language for preparing for the Uniform State Examination and identifies several reasons why it is difficult for school graduates to pass the tests. Firstly, the tests contain errors, inaccuracies, some of the assignments of the tasks are ambiguous, incomprehensible and complex for the applicant. Consciously confusing design of test conditions leads to confusion and inattention of the examinees. Secondly, the tasks are replete with words unfamiliar and incomprehensible to the pupil.Thirdly, some tasks and their volume do not always correspond to the school curriculum.. All comments are supported by examples from the Test Bank.
Keywords: Методика преподавания русского языка