Սլավա Սարգսյանի «Արցախի բնակավայրերը» աշխատության տեղանունների ձևույթային կաղապարների ուսումնասիրություն (կառուցվածքն ու բաղադրիչների քերականական հարաբերությունները) - Մինասյան, Սիլվա; Հասրաթյան, Ծովինար
Հոդվածում անդրադարձ է կատարվում Սլավա Սարգսյանի «Արցախի բնակավայրերը» աշխատության մեջ քննված Արցախի բնակավայրերի (անկախության շրջան) կաղապարներին՝ բառակազմական տիպերի, եղանակների, բառակազմական հիմքերի քերականական արտահայտվածության և հարաբերության տեսակետից: Ձևութային կաղապարների միջոցով նաև վեր է հանվում Ս. Սարգսյանի կողմից ստուգաբանված տեղանունների հնագույն ձևերի կառուցվածքը: Հենց այս դիտարկման մեջ է հոդվածի նորույթը: Մեր կողմից առանձնացվել են պարզ, բաղադրյալ՝ ածանցավոր, բարդ, բարդածանցավոր կազմությունները, բառակազմական հիմքերի միջև ստորադասական՝ որոշչային, հատկացական, քիչ՝ խնդրային, պարագայական հարաբերությունները: В статье затрагиваются структуры наименований поселений, рассмотренные в работе Славы Саркисяна «Поселения Арцаха», в частности словообразовательные типы, модели, грамматическое выражение и соотношения словообразовательных основ. С помощью морфологических моделей также рассматривается структура древних форм топонимов, которая подверглась этимологическому анализу С. Саркисяна. Именно в этом наблюдении и заключается новизна статьи. Нами выделены простые, составные (производные, сложные, сложносочиненные) модели, а также синтаксические отношения между словообразовательными основами. В этой системе преобладает подчинительная связь, в частности : определительные, притяжательно определительные и в меньшей степени - дополнительные, обстоятельственные отношения. The article touches upon models of settlements considered in Slava Sargsyan's work "Settlements of Artsakh" in particular word-formation types, mood, grammatical expression and correlation between word-formation bases. The structure of ancient forms of toponyms is also considered and is also analysed by S. Sargsyan. This is the novelty of the article. We have singled out simple, compound-derivative, complex and compound compositions. This is between word-forming bases: subordinating-defining, possessive attributive relations, less: problematic, adverbial relations. Etymologies also represent the history of a place, they also represent the history of place naming.
Keywords: Լեզվաբանություն