Համաշխարհային տնտեսության հեռանկարները. ճգնաժամի խորացման ուրվականը - Բուլանիկյան, Վահե (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածում անդրադարձ է կատարվում համաշխարհային տնտեսության զարգացման հեռանկարներին: Թեև երկրների մեծ մասը, զսպող տնտեսական քաղաքականության շնորհիվ, 2022 թ. ձմռանը կարողացել է խուսափել տնտեսության ռեցեսիայի խորացումից, սակայն 2023 թ.-ի սկզբին ի հայտ են եկել ֆինանսական համակարգի անկայունությանը բնորոշ նախանշաններ՝ կապված դրամավարկային կոշտ քաղաքականության հետևանքով ֆինանսական հատվածի խոցելիության աստիճանի աճի հետ։ Համաշխարհային տնտեսության առջև ծառացած ներկայիս մարտահրավերները կարելի է բաժանել երեք խմբի. տնտեսության շարունակական վերականգնման ապահովում, գնաճի զսպում և ֆինանսական կայունության պահպանում: Այդ տեսանկյունից, ինչպես նշում է հեղինակը, կառավարությունները պետք է որդեգրեն հարկաբյուջետային այնպիսի ռազմավարություն, որը կնպաստի ընթացիկ գնաճային ճնշումների նվազմանը և միջնաժամկետ պետական պարտքի խոցելիության նվազմանը: Այսպիսի քաղաքականության վարումը կկայունացնի նաև վերաֆինանսավորման տոկոսադրույքների մակարդակը: В статье рассматриваются современные перспективы развития мировой экономики. В частности, отмечается, что большинству стран удалось избежать углубления экономического спада зимой 2022 года благодаря проведению сдерживающей экономической политики. Однако в начале 2023 г. появились признаки, характерные для нестабильности финансовой системы, в связи с повышением степени уязвимости финансового сектора в результате жесткой денежно-кредитной политики. Текущие вызовы, стоящие перед мировой экономикой, можно разделить на три группы: обеспечение дальнейшего восстановления экономики, сдерживание инфляции и поддержание финансовой стабильности. С этой точки зрения отмечается, что правительства должны принять такую налогово-бюджетную стратегию, которая будет способствовать снижению текущего инфляционного давления и снижению уязвимости государственного долга в среднесрочной перспективе. Реализация такой политики позволит одновременно стабилизировать уровень процентных ставок рефинансирования. The paper explores the modern prospects for the development of the world economy. In particular, it is noted that most countries managed to avoid deepening economic recession in the winter of 2022 due to the implementation of restraining economic policy. However, in the beginning of 2023 signs of financial system instability emerged due to the increase in the degree of vulnerability of the financial sector driven by a strict monetary policy. The current challenges facing the world economy can be categorized into three groups։ ensuring further recovery of economy, containment of inflation and maintenance of financial stability. From this point of view, governments are advised to adopt a fiscal strategy aimed at reducing the current inflationary pressure and mitigating medium-term public debt vulnerability. The implementation of such a policy will simultaneously stabilize the level of refinancing interest rates.
Keywords: Համաշխարհային տնտեսություն