Արժութային մրցավազք. պայքար գերիշխող դիրքի համար - Պետրոսյան, Նարինե (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Համաշխարհային տնտեսական «հսկաների» միջև գերիշխող դիրքի համար պայքարը տարեցտարի ընդլայնվում է` դրսևորվելով նաև միջազգային արժութային շուկայում գերիշխանություն ձեռք բերելու հավակնոտ նկրտումներով։ Վերջին տասնամյակում հատկապես լայն արձագանք են ստացել միջազգային առևտրում ԱՄՆ դոլարի զանգվածային կիրառումից հրաժարվելու կոչերը: Ընդ որում, նման կոչեր հնչեցնողների ցանկն աստիճանաբար մեծանում է՝ ընդգրկելով Բրազիլիայից մինչև Հարավարևելյան Ասիայի երկրները։ Որքանո՞վ են իրատեսական այս կոչերը։ Արդյո՞ք առկա է այս գաղափարն իրագործելու հիմք, և ի՞նչ հետևանքներ կարող է ունենալ ԱՄՆ դոլարից հրաժարումը միջազգային առևտրում։ Борьба за гегемонию между мировыми экономическими гигантами из года в год расширяет свои масштабы, выражаясь в том числе и в амбициозных стремлениях завоевать гегемонию на международном валютном рынке. Призывы отказаться от массового использования доллара США в международной торговле получили особенно широкий резонанс в последнее десятилетие. Более того, список стран, реализующих подобные призывы, постепенно расширяется, в том числе от Бразилии до стран Юго-Восточной Азии. Насколько реальны эти призывы? Есть ли основания для реализации этих идей и каковы последствия отказа от доллара США в международной торговле? The struggle for hegemony among the world's economic giants is growing from year to year, manifesting itself in various ways, including ambitious endeavors to achieve dominance in the international currency market. Calls to abandon the massive use of the US dollar in international trade have received particularly wide resonance in the last decade. Moreover, the list of countries implementing such appeals is gradually expanding, ranging from Brazil to the countries of Southeast Asia. How realistic are these calls? Are there any grounds for the implementation of these ideas and what are the consequences of abandoning the US dollar in international trade?
Keywords: Ֆինանսական համակարգ