Շաքարախտի տարածվածությունը Ստեփանակերտ քաղաքի բնակչության շրջանում - Գրիգորյան, Ասնելդա
В работе представлены результаты исследования диабет раскрывающих показателей мочи и крови (содержание глюкозы в моче - ммол, тест на толерантность глюкозы, гипо- и гипергликемический индекс, индекс массы тела) среди населения города Степанакерта. Было выявлено, что среди больных инсулин независимым диабетом индекс гипергликемии и индекс массы тела выше нормы. In this work are presented the results of diabetes revealing indicators of urine and blood (glucose in urine - mm/l, glucose tolerance test, hypo- and hyperglycemic index, body mass index) among the population of Stepanakert. It was found that among the patients with insulin-independent diabetes the hyperglycemia index and BMI (body mass index) are above the norm. Աշխատանքում ներկայացված են ք. Ստեփանակերտի բնակիչների շաքարախտը բացահայտող մեզի և արյան ցուցանիշների (գլյուկոզի պարունակություն` մմոլ/լ, գլյուկոզի նկատմամբ տոլերանտության փորձ, հիպեր և հիպոգլիկեմիկ ինդեքս, մարմնի զանգվածային ինդեքս) արդյունքները: Բացահայտվել է, որ ինսուլին ոչ կախյալ շաքարախտի մոտ հիպերգլիկեմիկ և մարմնի զագվածային ինդեքսը նորմայից բարձր են:
Keywords: Կենսաքիմիա