Որոշ դեղաբույսերի ազդեցությունը սիրտ-անոթային համակարգի վրա - Այդինյան, Լուսինե
Обследовано 60 студентов и 60 преподавателей химико-биологического факультета АрГУ. Изучено влияние лекарственных растений (тимьян, мята, ромашка, зверобой, шиповник) на артериальное давление и частоту сердечных сокращений. Было зарегистрировано изменение гемодинамических показателей под воздействием лекарственных растений в зависимости от временного интервала. На основе проведенных нами исследований, можно сделать заключение, что лекарственные растения имеют большое значение в жизни человека, особенно для людей имеющих проблемы с давлением, которые могут избегать приема лекарственных средств, используя лекарственные растения․ Abstract 60 students and 60 professors of Biology and Chemistry have been examined. The analysis focused on the influence of herbs on arterial pressure and the heart rate. After taking herbal infusions change of hemodynamic parameters was registered measured at different time intervals. Five herbs species were studied: thyme, mint, chamomile, tutsan, rosehip. As a result of our researches we come to the conclusion that herb are very important in human life, especially people having problems with arterial pressure can use herbs instead of medical means. Հետազոտվել են 60 ուսանող և 60 անձ դասախոսական կազմից ԱրՊՀ-ում: Աշխատանքի նպատակն է եղել ուսումնասիրել դեղաբույսերի ազդեցությունը սիրտ-անոթային և ճնշումային համակարգերի վրա: Գրանցվել և հաշվեգրվել է հեմոդինամիկական ցուցանիշների փոփոխությունները դեղաբույսերի ընդունումից հետո, տարբեր ժամանակային միջակայքում: Օգտագործվել է հետևյալ դեղաբույսերը` ուրց, անանուխ, պատրինջ, սրոհունդ, մասուր: Մեր կողմից կատարած հետազոտությունների արդյունքում կարելի է եզրահանգել, որ դեղաբույսերը կարևոր նշանակություն ունեն մարդու կյանքում, առավել ևս ճնշման հետ խնդիրներ ունեցող մարդիկ կարող են խուսափել դեղամիջոցներ օգտագործելուց, փոխարինելով դրանք դեղաբույսերով:
Keywords: Ֆիզիոլոգիա