Ուսումնական ծանրաբեռնվածության ազդեցությունը Շուշիի կրտսեր դպրոցականների կարդիոհեմոդինամիկ ցուցանիշների վրա - Ջհանգիրյան,Մարատ; Աղասյան, Սուսաննա
В течение последних десятилетий в Нагорном Карабахе наблюдается ухудшение здоровие детей. Адаптация к учебной нагрузке в условиях современной школы детям младшего школьного возраста дается «высокой физиологической ценой», поскольку большенство учашихся начальной школы заканчивают учебный день и неделю при выраженно сниженном уровне активности сердечно-сосудистой системы. In NKR during the last decades children`s health deterioration is noticed, one of reasons is educational workload. In modern school children`s adaptation to educational programmes goes with „‟physiological high price‟‟ as the majority of junior schoolchildren first the educational day and week with the reduction of cardiovascular system`s activity, with the rebate of sympathetic tone. Վերջին տասնամյակների ընթացքում ԼՂՀ-ում նկատվում է երեխաների առողջական վիճակի վատթարացում: Ժամանակակից դպրոցում կրտսեր դպրոցականների հարմարողականությունը ուսումնական ծանրաբեռնվածությանը ընթանում է ,ֆիզիոլոգիական բարձր գնովե, քանի որ նրանց մեծ մասը ուսումնական օրը և շաբաթը ավարտում են սիրտանոթային համակարգի ակտիվության կտրուկ նվազումով:
Keywords: Ֆիզիոլոգիա