Լեռնային Ղարաբաղի տարածքում խնձորենու/ Malus Sp./ վրա հաճախ հանդիպող սնկային հիվանդությունները - Մարգարյան, Գայանե
Исследования показали, что грибковые заболевания поражают листья, цветки, плоды, побеги и древесину яблони, в результате чего нарушаются процессы жизнедеятельности растений–хозяев, снижается их урожайность и качественные свойства урожая. Пораженные листья видоизменяются, цветки высыхают, гниют, плоды, еще не созревшие, падают, а зараженные плоды в период созревания покрываются налетом – мицелиумом. В результате исследований было выявлено 11(одиннадцать) видов грибковых заболеваний, инфицирующих яблони, о 7 (семи) из которых в статье представлены обобщенные сведения и предложены селекционные, агротехнические методы борьбы и терапевтические лечебные мероприятия. Studies have shown that fungal diseases have affected apple leaves, flowers, fruits, seedlings and timber, resulting in a disturbance of the vital processes of master plants, a decrease in yield and quality traits of crops. The infected leaves are transformed, the flowers wither, rot, fruits do not ripen and fall off, and the maturation of infected fruits are covered with incrustation, by mycelium. As a result of researches of 11 apple infections causing fungal diseases were found out, and in the article a comprehensive information about 7 types of it is presented and recommended for breeding, agro-technical methods, therapeutic treatment programs. Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ սնկային հիվանդություններով ախտահարվում են խնձորենու տերևները, ծաղիկները, պտուղները, շիվերը և բնափայտը, ինչի արդյունքում խախտվում է տեր - բույսերի կենսագործունեության պրոցեսները, նվազում բերքատվությունը և բերքի որակական հատկությունները: Ախտահարված տերևները ձևափոխվում են, ծաղիկները չորանում, փտում, պտուղները չեն հասունանում և թափվում են, իսկ հասունացման շրջանում ախտահարված պտուղները պատվում են փառով` սնկամարմնով: Հետազոտությունների արդյունքում հայտնաբերվել է խնձորենու վարակ հարուցող 11 սնկային հիվանդություն, որից 7 տեսակի վերաμերյալ հոդվածում ներկայացվում է համընդգրկուն տեղեկություններ և առաջարկվում պայքարի սելեկցիոն, ագրոտեխնիկական մեթոդներ, թերապևտիկ բուժական միջոցառումներ:
Keywords: Սնկաբանություն