Մելանինի ստացման մանրէաբանական եղանակ - Հայրիյան, Վերա
Исследован процесс выделения и очистки меланина из ферментационного раствора и разработан эффективный способ получения микробного меланина. Для установления принадлежности полученного пигмента к меланинам использованы качественные реакции на меланин и спектроскопические методы (УФ, ИК, ЭПР). Изучено влияние температурного воздействия на парамагнитные свойства меланина и на него растворимость. Показана зависимость концентрации неспаренных электронов в меланине от температуры обработки. Для понимания характера полученных данных использованы методы ИК- спектроскопии и дериватографического анализа. На основе предложенной технологической схемы можно разработать технологию промышленного производства водорастворимого микробного меланина․ In this article we reveal the process of isolation and purification of melanin and the effective way of obtaining microbial melanin. To confirm the obtaining of pigment to melanin we used the qualitative reactions and spectroscopic methods for melanin. The thermal influence on the par magmatic properties of melanin and its solubility are studied here. The dependence of the concentration of not coupled electrons in melanin from processing temperature is shown here. To understand the character of the result received we used analytic methods. On the basis of the offered technological schemes it is possible to develop the technology of industrial production of water-soluble microbial melanin. Սույն հոդվածում հետազոտված են մելանինի՝ ֆերմենտացիոն լուծույթից անջատման և մաքրման գործընթացը ու մշակված միկրոμային մելանինի ստացման արդյունավետ եղանակները: Խտացված պիգմենտի (գունանյութ)՝ մելանինին պատկանելությունը հաստատելու համար օգտագործված են մելանինի համար որակական ռեակցիաներ և սպեկտրոսկոպիկ մեթոդներ: Ուսումնասիրվում է մելանինի պարամագնիսական հատկությունների և նրա լուծելիության վրա ջերմային ազդեցությունը: Ցուցադրվում է մելանինի մեջ չզուգավորված էլեկտրոնների կոնցենտրացիայի կախվածությունը մշակման ջերմաստիճանից: Ստացված տվյալների μնույթը հասկանալու համար օգտագործված են անալիզի մեթոդներ: Առաջարկված տեխնոլոգիական սխեմաների հիման վրա կարելի է մշակել ջրում լուծվող մանրէաμանական մելանինի արդյունաμերական արտադրության տեխնոլոգիան:
Keywords: Քիմիա