Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետության տարածքի սողանքների ձևավորման պայմանների մասին - Սաֆարյան, Վիլեն; Առաքելյան, Յուրի; Սաֆարյան, Տաթևիկ
В статье рассмотрены условия, которые способствуют формированию оползней в республике. Отмечены роль густоты и глубины расчленения рельефа, крутизны и формы склонов, их экспозиции, тектонических разломов и наличия гидротермально измененных горных пород, воздействия сейсмических сотрясений территории республики а так же физико-географических условий. Отмечено так же роль экономической деятельности человека в процессе формирования новых оползней и активизации старых. Приведены примеры оползней в пределах НКР․ This article sets out the conducive conditions of the landslides formation in the studied area. It is represented the depth and density of relief fragmentation, steepness and exposition of the slopes, fault lines and hydrothermal amended rocks, the impact of seismic movements, as well as the physical-geographical conditions. Moreover, it is given the role of human activity in the process of formation of new landslides and their influences on previous activations.There have been given some examplesof landslides in the territory of the NKR. Հոդվածում քննարկված են ԼՂՀ տարածքում սողանքների ձևավորմանը նպաստող պայմանները: Ներկայացված են տարածքի ռելիեֆի մասնատման խորության և խտության, լանջերի թեքության և կողմնադրության, μեկվածքների և հիդրոթերմալ փոփոխության ենթարկված լեռնային ապարների, սեյսմիկ տատանումների ազդեցության և ֆիզիկաաշխարհագրական պայմանների դերը: Տրված է նաև մարդու տնտեսական գործունեությունը, որպես նոր սողանքների ձևավորման և նախկինների ակտիվացման գործոն: Բերված են ԼՂՀ տարածքում առկա սողանքների օրինակներ:
Keywords: Ֆիզիկական աշխարհագրություն