Классификация рода фазового перехода кристалл-расплав в гибкоцепных полимерах - Мовсисян, Камо
Ուսումնասիրված է գծային ճկուն շղթաներով պոլիմերներում բյուրեղ-հալույթ փուլային անցումը: Գնահատված է էնտրոպիայի և ջերմունակության փոփոխությունները բյուրեղ-հալույթ անցման շրջակայքում և ցույց է տրված, որ տաքացման արագության մեծացումը բերում է անցման ջերմաստիճանային միջակայքի փոքրացմանը ու միաժամանակ ջերմունակության մաքսիմումի աճին, որը լավ համաձայնեցվում է փորձնական տվյալների հետ: Գլխավորապես որոշվում են կրիտիկական պարամետրերը, որի արդյունքում հանգում ենք որոշակի ոչ ինտուիտիվ եզրակացության` բյուրեղ-հալույթ փուլային անցումը գծային ճկուն շղթաներով պոլիմերներում հանդիսանում է առաջին սեռի համաձայն Լանդաուի դասակարգման և առաջին կարգի ըստ Էրենֆեստի: The phase transition crystal-melt in linear flexible chain polymers was studied. The changes of specific entropy and heat capacity in the vicinity of crystal-melt transition is evaluated, and it is shown that the increase of rate of heating leads to the narrowing of transition temperature range and simultaneously to increase (and sharpening) of the heat capacity peak, in fair accord with experimental data. Since, therefore, the transition happens to be of the , continuous, type, to specific heat and entropy. Thus we determine the critical indexes transition crystal-melt in linear flexible chain polymers is bath of first order according to Landau classification and of first range according to Ehrenfest‟s classification. Изучен фазовый переход кристалл-расплав в линейных гибкоцепных полимерах. Оценены изменения энтропии и удельной теплоемкости в окрестности перехода кристалл-расплав и показано, что возрастание скорости нагрева ведет к уменьшению интервала температуры перехода и одновременно к росту (и заострению) максимума теплоемкости, что хорошо согласуется с экспериментальным данными. Так как переход становится „‟непрерывного‟‟ типа, то чтобы точно определить его род необходимо использовать скейлинговые выражения для удельной теплоемкости и энтропии.Главным образом определяем критические показатели и приходим к определенному и совершенно неинтуитивному выводу, состоящему в том, что фазовый переход кристалл-расплав в линейных гибкоцепных полимерах как первого рода согласно классификации Ландау и первого порядка согласно классификации Эренфеста.
Keywords: Физика