Նյուտոնի երկրորդ օրենքի մաթեմատիկական բնույթի մասին - Խաչատրյան, Աշոտ; Ալեքսանյան, Ալբերտ; Սողոմոնյան, Արկադի
В статье показано, что математический вид выражающий второй закон Ньютона, представкленный как векторное уравнение, анализированный с помощью произвольной координатной системы, равнозначен, в общем случае, системе трех дифференциальных уравнений.При этом предполагается, что внешняя сила, действующая на тело массой m является функцией радиус вектора и вектора скорости, который в свою очередь зависит от времени․ Article shows that the mathematical form of Netwons second low ,presented as a vector equation,analuzed by aribitary coordinational system,in the general case is equivalente to a system of three differential equations. In this case,it is assumed that the external force acting on the body mass m is a function of the radius vector and the velocity vector,which i8n turn depends on the turn. Հոդվածում ցույց է տրված, որ Նյուտոնի երկրորդ օրենքի մաթեմատիկական տեսքը, ներկայացված որպես վեկտորական հավասարում, վերլուծված կամայական կոորդինատական համակարգի միջոցով, ընդհանուր դեպքում համարժեք է երեք դիֆերենցիալ հավասարումների համակարգին: Այս դեպքում ենթադրվում է, որ m զանգվածով մարմնի վրա ազդող արտաքին ուժը հանդիսանում է ֆունկցիա շառավիղ վեկտորից և արագության վեկտորից, վերջիներս էլ իր հերթին կախված են ժամանակից:
Keywords: Ֆիզիկա