Ժողովրդագրական հիմնախնդիրը Արցախի Հանրապետությունում գլոբալ զարգացումների համատեքստում - Մինասյան, Մանուշ
The demographic problems have various manifestations in global economy: the unprecedented growth of the population in developing countries, simple reproduction and aging of the population in the developed countries and the population shift in countries with economies in transition. Since 2008 the demographic situation in AR has considerably improved, however there is a number of questions, which demand urgent measures: - the low level of rate of a natural and mechanical increase of population, aging of the population which in the future will lead to social burdening of the state; - studying of dynamics of the combined coefficient of birth rate, average age of mother by the time of the child's birth, an order of the birth of children in a family show the need of revision of some state programs; - inadequate structure of the mechanical movement of the population, protection of rural areas. In the article the analysis of a factor of migration is carried out and some recommendations about improvement of the situation are made. Демографические проблемы в глобальной экономике имеют различные проявления: в развивающихся странах это беспрецедентный рост населения, в развитых странах - простое воспроизводство и старение населения, в странах с переходной экономикой – миграция населения. Начиная с 2008 года демографическая ситуация в АР значительно улучшилась, однако существует ряд вопросов, требующих неотложных мер: - низкий уровень темпа естественного и механического прироста населения, старение населения, которое в будущем приведет к отягощению социального бремени государства; - изучение динамики комбинированного коэффициент рождаемости, среднего возраста матери к моменту рождения ребенка, порядок рождения детей в семье указывает на необходимость пересмотра некоторых государственных программ; - неадекватная структура механического движения населения, защита сельской местности. В статье также проведен анализ фактора миграции и даны рекомендации по улучшению ситуации. Ժողովրդագրական հիմնախնդիրը համաշխարհային տնտեսությունում տարբեր դրսևորումներ ունի. զարգացող երկրներում այն բնակչության քանակի աննախադեպ աճն է, զարգացած երկրներում` բնակչության պարզ վերարտադրությունն ու բնակչության ծերացումը, իսկ անցումային տնտեսությամբ երկրներում` բնակչության միգրացիան: ԱՀ ժողովրդագրական իրավիճակը 2008թ. սկսած էականորեն բարելավվել է, սակայն օրախնդիր են հետևյալ հարցերը. -բնակչության բնական և մեխանիկական աճի տեմպերի ցածր մակարդակը, բնակչության ծերացումը, ինչն ապագայում ավելի կծանրացնի պետության սոցիալական բեռը. -ծնելիության գումարային գործակցի, երեխայի ծննդյան ժամանակ մոր միջին տարիքի ցուցանիշի, ընտանիքում ծնված երեխայի հերթականության դինամիկայի ուսումնասիրությունը ԱՀ-ում վկայում է որոշ պետական ծրագրերի վերանայման անհրաժեշտության մասին. -բնակչության մեխանիկական շարժի անբավարար կառուցվածքը, գյուղական բնակավայրերի պահպանությունը: Հոդվածում կատարվել է նաև արտագաղթի գործոնային վերլուծություն և տրվել իրավիճակի բարելավմանն միտված առաջարկություններ:
Keywords: Տնտեսագիտություն