Ինքնավերաբերմունքի կառուցվածքի ուսումնասիրության մեթոդաբանական հիմքերը - Սարգսյան, Լևոն
В статье представлены те психологические исследовании структуры самоотношении личности, которые являются методологичесскии основами. Особое внимание уделяется компонентам самоуважении, аутосимпатии, самообвинении в струкруре самоотношении: формируя основу для глобального самоотношения человека. Теоретическому анализу подвергаются структурные стороны вопроса, рассматриваются эмоциональные, когнетивные и конативные структуры стороны самоотношения. The article presents the psychological structure of the self- relation, individuals which are the methodological basis. The structural aspeects of the problem are analyzed theoretically. Particular attention is paid to the components of self-esteem, autosimpatii, self-blame in the self-strukrure forming the basis for a global self-relation of the person. Especially, the emotive, kognitive and konative perspectives of self attitude structure are detailed. Հոդվածում ներկայացվում են անձի ինքնավերաբերմունքի կառուցվածքի վերաբերյալ հոգեբանական այն ուսումնասիրությունները, որոնք վերոնշյալ եզրույթի համար հանդիսանում են մեթոդաբանական հիմքեր: Մասնավորապես ուշադրություն է դարձվում ինքնավերաբերմունքի կառուցվածքի համակարգում ինքնահարգանքի, ինքնահամակրանքի, ինքնանվաստացման բաղադրիչներին` որպես անձի գլոբալ ինքնավերաբերմունքի ձևավորման հիմքեր: Ինքնավերաբերմունքի կառուցվածքի հիմքում դիտարկվում են դրա գնահատող, արժեքային, կարգավորող բաղադրիչները:
Keywords: Հոգեբանություն