Մշակութային կացությունը ԼՂԻՄ-ում 1920-1930-ական թթ․ - Առստամյան, Արմինե
В Арцахе в годы советской власти культурная жизнь получила своеобразное развитие. С одной стороны, вся общественно-политическая жизнь, а также и культура, оказались под сильным воздействием коммунистической идеологии. Было запрещено свободное и открытое слово, разномыслие, национальная черта культуры была отодвинута на второй план. Несмотря на это, армяне Арцаха приложили большие усилия для улучшения школьного строительства, образовательного дела. В результате большинство населения было вовлечено в сферу образования, борьба за ликбез стала первоочередной. Были проведены значительные работы для развития культуры, изданы новые газеты, появились новые литературные произведения, были открыты музей и театр. Примечательно, что несмотря на неблагоприятные условия, армяне Арцаха сохранили культурную национальную черту. Всѐ этого содействовало сохранению армянского образа области в условиях антиармянской политики Азербайджана. During the Soviet era the cultural life Artsakh experienced a unique development. On the one hand, the social-political life, as well as the culture appeared under the strong influence of communist ideology. The free and open speech, disagreement was prohibited, national identity of culture was pushed to the sidelines. Despite this, the armenians of Artsakh poured too much effort in construction of schools of 1920-1930-ies and improving education. As a result, the majority of people was involved in the education sector, and the fight against literacy became the priority. Much work was done for the development of culture, new newspapers were published, appeared new literary works, opened museum and theater. It is notable that despite unfavorable conditions the Armenians of Artsakh preserved their national cultural identity. All this contributed to the region to maintain its patriotic image in conditions of Azerbaijan's anti-Armenian policy. Խորհրդային իշխանության տարիներին Արցախում յուրօրինակ զարգացում ապրեց մշակութային կյանքը: Մի կողմից, ինչպես ողջ հասարակական– քաղաքական կյանքը, այնպես էլ մշակույթը հայտնվեց կոմունիստական գաղափարախոսության ուժեղ ազդեցության ներքո: Արգելվեց ազատ ու բաց խոսքը, տարակարծությունը, մշակույթի ազգային դիմագիծը երկրորդական պլան մղվեց: Չնայած դրան, արցախահայությունը չափազանց մեծ ջանքեր թափեց 1920-1930-ական թթ. դպրոցաշինության, կրթական գործի բարելավման ուղղությամբ: Արդյունքում հասարակության մեծամասնությունը ընդգրկվեց կրթության ոլորտ, գրագիտության դեմ պայքարը դարձավ առաջնահերթ: Զգալի աշխատանքեր կատարվեցին մշակույթի զարգացման ուղղությամբ, հրատարակվեցին նոր թերթեր, երևան եկան նոր գրական երկեր, բացվեց թանգարան ու թատրոն: Հատկանշական է այն, որ չնայած անբարենապստ պայմաններին արցախահայությունը պահպանեց մշակութային ազգային դիմագիծը: Այս ամենը նպաստեց, որ մարզը պահպանի իր հայեցի կերպարը ադրբեջանի հակահայկական քաղաքականության պայմաններում:
Keywords: Պատմություն; Մշակույթ