Ֆրիդրիխ Շիլլերի մահվան առեղծվածը Յ.Վ. Գյոթեի « Ֆաուստ» ողբերգության մեջ - Ստեփանյան, Սիրվարդ
This article discusses disclosure of Swiss scientist Armin Rizi about the mystery of the German poet - F.Shiller‟s death in Goethe‟s "Faust" tragedy. Decoding the new anagram structures Rizides closed Shiller's murder in «Faust» tragedy.Shiller was poisoned.In this artikel is stressed scintifically the silence of Goethe. Based on this it is identified the necessity to explore Goethe as a human in the tragic aspect for the new literal, historic-political researches. Սույն հոդվածի հիմքում ընկած է գերմանական դասական գրականության հիմնադիրներից Ֆ. Շիլլերի մահվան առեղծվածի՝ շվեյցարացի գիտնական Արմին Ռիզիի բացահայտումը Յ.Վ. Գյոթեի «Ֆաուստ» ողբերգության մեջ: Անագրամային նոր կառույցների վերծանումով Ռիզին ողբերգության երկրորդ մասում հայտնաբերում է Շիլլերի սպանության պատմությունը: Բանաստեղծին թունավորել էին: Սույն հոդվածում գիտականորոն կարեւորվում է Գյոթեի լռությունը: Այս առումով հիմնավորվում է Գյոթե մարդու ուսումնասիրումը ողբերգականության տեսանկյունից՝ գրականագիտական, պատմաքաղաքական ուսումնասիրությունների նոր փուլ սկսելու:
Keywords: Արտասահմանյան գրականություն