Գրաբարի գունապատկերը Հովհ. Շիրազի «Թոնդրակեցիները» պոեմում - Ավանեսյան, Կարինե
Все писатели, которые творят на исторические темы, в основном обращаются к соответственному периоду развития родного языка. Для создания правдивого колорита эпохи используются историзмы и архаизмы. В этом смысле Шираз не исключение. В статье исследуется структура множественного числа древнеармянского языка (грапара), парадигма склонения и спряжения, причастие прошедшего времени, использование предлогов и разные грамматические категории в поэме, посредством которых Шираз создает колорит исторической эпохи языка. All writers, who create historical themes mainly apply to the corresponding period of development of the native language, use historical and archaic words with the aim of giving a historical style. The article examines manifestations of the composition of the plural form of the Old Armenian, declension and conjugation paradigms, past participle, the use of preposition, different derivative and grammatical realities in the poem “The Tondrakians” through which Hovhannes Shiraz creates the language color of the historical period. Պատմական թեմաներով ստեղծագործող բոլոր գրողներն էլ հիմնականում դիմում են մայրենի լեզվի զարգացման համապատասխան շրջանին, պատմական ոճավորման նպատակով օգտագործում պատմաբառեր ու հնաբառեր: Հոդվածում քննվում են գրաբարյան հոգնակիի կազմության, հոլովման և խոնարհման հարացույցների, անցյալ դերբայի, նախդրագործածության, բառակազմական, քերականական տարբեր իրողությունների դրսևորումները, Թոնդրակեցիներըե պոեմում, որոնց միջոցով Հովհ. Շիրազը ստեղծում է պատմական շրջանի լեզվական գունապատկերը:
Keywords: Հայոց լեզու