Անհատի երկատման խնդիրը Պ. Զեյթունցյանի «Կլոդ Ռոբերտ Իզերլի» վեպում - Ղուլյան, Արտակ; Մարտիրոսյան, Համլետ
Тема дуализма нашло свое отражение еще в древних мифах, сказках и других жанрах фольклора. В поэзии, однако, этот феномен первый раз нашел свое уникальное художественное воплащение в творчестве великого армянского мыслителья Григора Нарекаци, в частности, в Книге скорбных песнопений. Позже двойник (двойники) стал главным героем у представителей романтизма. В армянской литературе использованиа принцип сходства мировоззрений двойников в большом количестве можно встретить в творчестве яркого представителя поколения 60-х П.Зейтунцяна. Его роман ,,Клод Роберт Изерли‘‘ тоже построен на мотиве двойничества. The theme of duality found its reflection even in the ancient myhts, tales end other genres of folklore. But in poetry, this phenomenon first fund its unique artistic expression in the works of the great Armenian thiker Grigor Narekatsi, particular in his poem The Book of Lamentations.Later a ,,double‘‘ must have become the protagonist in the writings of the upresentatives of Romanticism. In Armenian literature the un of the principle of similiarity of worldriens can be largely found in the creations of the bright uprepresantive of the 60s Perch Zeytountsiants. His novel Klode Robert Izerli is also written on the theme of duality. Նմանակի, երկաշխարհության մոտիվները արտացոլվել են հին առասպելներում, հեքիաթներում, բանահյուսության այլ ժանրերում: Ֆենոմենը, սակայն, առաջին անգամ չափածո խոսքում գեղարվեստական բացառիկ մարմնավորում ստացավ հայ մեծ մտածող Գ. Նարեկացու ստեղծագործությունում, մասնավորապես «Մատյան ողբերգության» պոեմում, իսկ հետագայում պետք է դառնար ռոմանտիզմի ներկայացուցիչների ստեղծագործության գլխավոր հերոսը: Հայ գրականության մեջ նմանակների տարբեր կերպարների (որոնք առանձնացվում են աշխարհատեսության ընդհանրությունների սկզբունքներով) առավել հաճախ հանդիպում ենք 60-ականների վառ ներկայացուցիչ Պ. Զեյթունցյանի արձակում: Նրա «Կլոդ Ռոբերտ Իզերլի» վեպը նույնպես կառուցված է երկատված անհատի մոտիվի հենքի վրա:
Keywords: Գրականություն