Արցախի ազգագրությունը, բանահյուսությունը և բարբառը, «Ազգագրական հանդեսի» էջերում (Նվիրվում է, «Ազգագրական հանդեսի» հիմնադրման 120-ամյակին) - Սարգսյան, Արմեն
В данной статье рассматриваются этнографические, фольклорные и диалектные материалы Арцаxа, напечатанные в разныx изданиях журнала «Азгагракан андес» Е. Лалаяном. Особое внимание обращено на этнографический сборник «Варанда» под редакцией Е. Лалаяна и фольклорный сборник «Из устной литературы Варанды» под редакцией А. Дадяна, в первой из которых дана общая этнографическая xарактеристика провинции Варанда, во второй - национальные песни, джангюлумы (частушки), из разныx деревень Арцаxа в период конца 19 и начала 20 веков, собранные А. Дадяном и Д. Дадяном. In this article the ethnographical, folklore, dialectal materials of Artsakh which are printed in different books of §Azgagrakan handes¦ established by E. Lalayan are analyzed. Special attention is paid to §Varanda¦ ethnographical collection edited by E. Lalayan and "From Varanda oral literature" folklore collection by A.Dadyan, the first one gives the total ethnographical description of Varanda province and the second one includes national songs called jangyulums, collected by A. Dadyan and D. Dadyan from different villages of Artsakh at the end of the 19th and the beginning of the 20th centuries are presented. Հոդվածում քննության են առնվում Ե. Լալայանի հիմնադրած «Ազգագրական հանդեսի» տարբեր գրքերում տպագրված Արցախի ազգագրական, բանահյուսական, բարբառային նյութերը: Հատուկ ուշադրություն է դարձվում Ե. Լալայանի խմբագրությամբ հրատարակված «Վարանդա» ազգագրական և Ա. Դադյանի «Վարանդայի բանաւոր գրականութիւնից» բանահյուսական ժողովածուներին, որոնցից առաջինում տրված է Վարանդայի գավառի ազգագրական ամբողջական նկարագիրը, իսկ երկրորդում ընդգրկված են Ա. Դադյանի և Դ. Դադյանի կողմից 19-րդ դարի վերջերին և 20-րդ դարի սկզբներին Արցախի տարբեր գյուղերից գրառված ժողովրդական վիճակի երգերը` ջանգյուլումները:
Keywords: Լեզվաբանություն