Պատմական ոճավորումը Հովհաննես Շիրազի «Թոնդրակեցիները» պոեմում - Սաղյան, Շուշանիկ
В статье исследована историческая стилизация в однои из больших романов Ованеса Шираза «Тондракецинеры». Как известно, исторические романы Ованеса Шираза своебразны с точки зрения восприятия философии истории и его стилизации. В статье исследованы способы употребления иссторизмов и архаизмов, а также ряд слов, связанных с Западной Армении в поэме «Тондракецинеры». Историзмы употреблены умеренно, преобладает индивидуальное применение. Заметен тендензиозный анахронизм. Архаизмы соответствуют классическим методам историческои стилизации. The article deals with historical stylization in the biggiest historical poems of Hovannes Shiraz «Tondraketsinery».In general, the historical poems of Hovannes Shiraz are original by phylosophy of history and its stylization.The article deals with historisms (they have nominal and aesthetic functions), archaisms (they are used according to classical methods), some words relating to Western Armenia and some means of their usge. It is distinguished tendentious anachronism. Հոդվածում քննվել է Հովհ. Շիրազի պատմական ծավալուն պոեմներից մեկի` «Թոնդրակեցիները» երկի պատմական ոճավորումը: Նրա յուրահատկությունը պայմանավորված է թե լեզվական նյութի առանձնահատկությամբ, թե պատմականության հեղինակային ընկալմամբ: Հնաբանությունների անվանողական գործառույթին զուգահեռ ընդգծվում է գեղագիտական գործառույթը, որով ապահովվել է հիմնագաղափարի` միջին դարերից պատմական հայրենիքի աստիճանական կորստի հիմք դարձած բարդ նախադրյալների վերհանումը: Լեզվական հնարների միջոցով (ընդգծված են նույնահիմքությունը, միտումնավոր ժամանակավրիպությունը) հանճարեղ գրողը ստեղծել է համակողմանի ուսումնասիրության արժանի համակարգ:
Keywords: Ոճագիտություն