Հայոց ցեղասպանության հիմնախնդիրը 1960-1980- ական թթ. խորհրդահայ վեպում - Հովհաննիսյան, Նարինե; Ավանեսյան, Լուսինե
Статья посвящена отображению Геноцида армян в советском романе. В 1960 - ых годах подъем темы геноцида армян был обусловлен преодолением культа личности, и за историко - бытовыми истинами и подъемом национального самосознания последовало раскрытие литературно-исторического этапа. Однако на пути исторической романтизации Геноцида, имея литературную культивизацию и художественную многочисленность, тем не менее романтизация геноцида не произошла. The article is devoted to the display of the Armenian Genocide in the Soviet novel. In the 1960s, the rise of the Armenian genocide was caused by overcoming the cult of personality and historical home truths and the rise of national consciousness was followed by the opening of a literary-historical stage. However, in the way of the historical romanticizing of Genocide, having literary cultivation and artistic multiplicity, however, the romanticizing of genocide did not happened. Հոդվածը նվիրված է Հայոց ցեղասպանության հիմնախնդրի պատկերմանը խորհրդահայ վեպում: 1960-ական թթ. ցեղասպանության թեմայի վերընթացը պայմանավորված էր անհատի պաշտամունքի հաղթահարմանը հաջորդած պամակենսական ճշմարտությունների μացահայտման, ազգային գիտակցության վերելքի գրապատմական փուլով: Սակայն ցեղասպանության պատմավիպականացման ճանապարհին, գրական անհատականությունների և գեղարվեստական առանձնահատկությունների μազմազանությամμ հանդերձ, չստեղծվեց ցեղասպանության վեպ վիպացը: Այս հանգամանքը մասամμ պայմանավորված է նրանով, որ ցեղասպանության պատմավեպը պահանջում էր ոչ միայն պատմաքաղաքական նյութի համապատկերային ճանաչողություն, ոչ միայն գրական վարպետություն, այլև ուղենշային գրական անհատականություն:
Keywords: Գրականագիտություն