Ասկերանի շրջանի Դաշուշեն համայնքի շրջակայքի դենդրոֆլորան - Ծատրյան, Մ. Ս.; Արզումանյան, Մ. Ս.
Был изучен видовой состав дендрофлоры в окрестностях Дашушенской общины Арцахской области. В результате были зарегистрированы 64 вида деревьев, кустарников и лиан, которые принадлежат 43 родам и входят в состав 23 семейств. По разнообразию и орнаментации видов примечательны северо- восточные густые лесные массивы, где также сосредоточены фруктовые деревья и кустарники. Также уточняется таксономический перечень обнаруженных растений в исследованной области, а также биоэкологические и фитоценотические особенности. The dendroflora species composition of Dashushen community surroundings in Artsakh region has been studied. As a result, 64 species of trees, bushes and lianes have been registered, which belong to 43 genera and are included in 23 families. The dense forested areas in the north-east and east are remarkable with their variety and ornamentation, where fruit trees and bushes are also concentrated. The taxonomic list of the plants discovered in the studied area is also clarified, as well as the bioecologic and phytocenotic peculiarities. Ուսումնասիրվել են Արցախի շրջանի Դաշուշենի շրջակայքի դենդրոֆլորայի տեսակային կազմը: Արդյունքում գրանցվել են 23 ընտանիքների և 43 ցեղերի պատկանող 64 տեսակ ծառեր, թփեր և լիաններ: Տեսակների բազմազանությամբ և գեղազարդությամբ աչքի են ընկնում հյուսիսարևելյան և արևելյան խիտ անտառապատ տարածքները, որտեղ կենտրոնացած են նաև պտղատու ծառերը և թփերը: Պարզաբանվում է նաև ուսումնասիրվող տարածքում հայտնաբերված բույսերի կարգաբանական ցուցակը, ինչպես նաև կենսաէկոլոգիական և ֆիտոցենոտիկ առանձնահատկությունները:
Keywords: Բուսաբանություն