Համաշխարհային տնտեսությունը կլիմայի փոփոխության պատճա՞ռ, թե՞ լուծում - Վարդանյան, Տաթևիկ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Կլիմայի փոփոխությունն այլևս ապագայի խնդիր չէ: Դրա ազդեցությունն ու հետևանքները տեսանելի և շոշափելի են արդեն այսօր: Եթե մոլորակի տաքացումը խթանող արտանետումները շարունակեն աճել նույն տեմպերով, ինչ վերջին մի քանի տասնամյակների ընթացքում, ապա այս դարավերջին կարող են լինել յոթ անգամ ավելի շատ շոգ օրեր, քան ներկայում: Նման սցենարի պարագայում ԱՄՆ-ում կարող են ամառվա շոգերն ավելի ուժեղ լինել, քան Եգիպտոսում կամ Հնդկաստանում: Կլիմայի փոփոխությունն իր ազդեցության շրջանակով և համընդգրկուն ծավալներով համաշխարհային մարտահրավեր է, որն իր աղետաբեր ազդեցությունն է թողնում մեր մոլորակում ապրող բոլոր կենդանի օրգանիզմների հետագա գոյության վրա։ Միաժամանակ, կարևոր է հասկանալ, թե ինչպես է դա անդրադառնում համաշխարհային տնտեսության զարգացման հնարավորությունների ու հեռանկարների տեսանկյունից։ Այս առումով, որոշակի գնահատականներ հնչեցնելն իրատեսական չէ։ Բայց այն, որ կլիմայի փոփոխության «հարվածները» շատ ոլորտներում անդառնալի են լինելու, նույնպես չի կարելի թերագնահատել կամ, առավել ևս, հերքել։ Изменение климата больше не является вопросом будущего. Его воздействие и последствия видны и ощутимы уже сегодня. Если выбросы газа, вызывающие глобальное потепление, продолжат расти такими же темпами, как и в последние несколько десятилетий, к концу этого века жарких дней может быть в семь раз больше, чем сегодня. При таком сценарии летняя жара в США может быть более сильной, чем в Египте или Индии. Изменение климата является глобальным вызовом с его размахом и всеобъемлющими масштабами, который оказывает катастрофическое влияние на будущее существование всех живых организмов, обитающих на нашей планете. В то же время крайне важно понимать, как изменение климата влияет на возможности и перспективы развития мировой экономики. Нереально делать конкретные оценки относительно того, как изменение климата повлияет на мировую экономику. Но нельзя недооценивать и даже отрицать тот факт, что его «удары» по многим направлениям будут необратимыми. Climate change is no longer a matter of the future. Its impact and consequences are already visible and tangible today. If global-warming gas emissions continue to rise at the same rate as over the past few decades, there could be seven times more hot days by the end of this century than today. Under this scenario, the summer heat in the US could be more intense than in Egypt or India. Climate change is a global challenge with its scope and comprehensive scales, which has a catastrophic effect on the future existence of all living organisms living on our planet. At the same time, it is crucial to understand how climate change affects the opportunities and prospects for the development of the global economy. It is not realistic to make accurate estimates of how climate change will affect the global economy. But the fact that its "blows" will be irreversible in many areas cannot be underestimated or even denied.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ