Հայաստանը շրջանցող թուրք - ադրբեջանական տրանսպորտային ծրագրերը - Փախլյան, Աննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Աշխարհատնտեսական մարտահրավերներին դի-մակայելու անհրաժեշտությունը թելադրում է միջազգային տարանցիկ հանգույցներում ներգրավվելու կարևորությունը, ինչն առավել վառ արտահայտվում է հատկապես հարևան երկրների կողմից տևական շրջափակման ենթարկված, ծովային ելք չունեցող Հայաստանի պարագայում: Մանավանդ այն դեպքում, երբ Թուրքիան ու Ադրբեջանն իրենց դիվանագիտական և ռեսուրսային ողջ ներուժը տասնամյակներ շարունակ ծառայեցնում են Հայաստանի լիակատար մեկուսացման «նվիրական» գործին: Необходимость противостоять геоэкономическим вызовам диктует важность участия в международных транзитных узлах, что наиболее ярко выражено, особенно в случае с Арменией, не имеющей выхода к морю, которая подвергалась длительной блокаде со стороны соседних стран. Тем более, что Турция и Азербайджан десятилетиями использовали весь свой дипломатический и ресурсный потенциал для полной изоляции Армении, сдерживания возможности обеспечения развития и экономического роста в стране. The need to face the geo-economic challenges dictates the importance of being involved in international transit hubs. This need is particularly evident in the case of landlocked Armenia, which has been subjected to a long-term blockade by neighboring countries. Especially when Turkey and Azerbaijan have been using all their diplomatic and resource potential for decades to completely isolate Armenia, restraining the possibilities of ensuring development and economic growth in the country.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ