Серебряный ковш XIV в. из Александрополя - Александр Каковкин (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
1956 թ. Էրմիտաժը ձեռք է բերել մինչ այժմ չհրատարակված արծաթյա շերեփ։ Հուշարձանի տեխնիկական առանձնահատկությունները (բարակապատությունը, մասնակի ոսկեջրվածությունը, կանթի ձևը և այլն), պատկերագրական և ոճական տվյալները (զույգ գրիֆոնները, բուսական զարդանկարների բնույթը և այլն), որոնք մոտ են XIII-XIV դդ. վերջով թվագրվող առաջավորասիրական արծաթյա հուշարձանների խմբին, թույլ են տալիս քննվող շերեփը վերագրել այդ շրջանին և այդ ժամանակին։
Keywords: History; Geography; Anthropology; Recreation; Medieval History; Costume, Jewelry; D History