Բայական հիմքերով համադրական բարդությունների կաղապարները ժամանակակից հայերենում - Մուրադյան, Անահիտ
Աշխատանքում, ամփոփելով բայական հիմքերով կազմված բաղադրությունների բառակազմական կաղապարների ուսումնասիրության արդյունքները, կարելի է փաստել, որ բայական հիմքերը բավական ճկուն բառակազմական հնարավորություններ ունեն, և նրանցով կազմված նոր գոյականներն ու ածականները մեծապես հարստացնում են հայոց լեզվի բառային կազմը: ՈՒսումնասիրությունը ցույց է տալիս, որ ժամանակակից հայերենի բառակազմությանը մասնակցող հիմքերի զգալի մասը գրաբարյան ժառանգություն է: Բայական հիմքերի ձևաբանական կաղապարների մեջ առավել կենսունակ են Գ + Բ, Ա + Բ, Մ + Բ կաղապարները1: Այս կաղապարներով կազմված բարդ բառերը շարահյուսական հարաբերությունների տեսակետից արտահայտում են ենթակայի ու ստորոգյալի, որոշիչ-որոշյալի, հատկացուցիչ-հատկացյալի, խնդրային և պարագայական իմաստներ: Таким образом, обобщая результаты изучения составов словообразовательных моделей, составленных глагольными основами, можно констатировать факт, что глагольные основы имеют довольно гибкие словообразовательные возможности при составлении сложных слов и образуемые ими новые существительные и прилагательные весьма обогащают словарный запас армянского языка. По результатам исследований значительная часть основ, участвовавших в словообразовании современного армянского языка наследована нам от древнеармянского (грабара). Что же касается глагольных основ тех морфологических компонентов, в которых глагольная основа является производной, то следует отметить, что глагольная основа в большинстве случаев представляет собой составную основу, поскольку глаголы в редких случаях служат дополнением для других частей речи. Consequently, while summarizing the effects of study of compositions word-building patterns, formed by verbal stems, one can state that the verbal stems have quite flexible word-building opportunities for formation of compound words and the new nouns and adjectives formed by them considerably enrich the word-stock of the Armenian language.As research showed the considerable part of stems, taking part in the word-building of the modern Armenian language were inherited to us from the ancient Armenian language (grabar). As for the verb stems of those morphological components in which the verb stem is a derivative, then It should be noted that the verb stem in most cases isa compound stem, since verbs in rare cases serve as a complement to other parts of speech. There are also compound words in the Armenian language, the first component which are the verb stem or participle .
Keywords: Լեզվաբանություն