Факторы развития российско-армянских отношений в постсоветский период - Тигранян, Мисак
Հետխորհրդային շրջանում ռուս-հայկական հարաբերությունների զարգացման մեկ տասնամյակից մի փոքր ավելին ընդամենը փոքր ժամանակահատված է ռուսների և հայերի դարավոր կապերի պատմության մեջ, որոնք բոլոր ժամանակներում բնութագրվել են փոխադարձ տրամադրվածությամբ և համագործակցության ցանկությամբ: Եվ դա մեծապես բացատրում է այն փաստը, որ ի սկզբանե Հայաստանի և Ռուսաստանի Դաշնության փոխգործակցությունը՝ արդեն որպես անկախ գործընկերներ, ձեռք է բերել ռազմավարական բնույթ: Ձևավորվել է միջպետական փոխգործակցության լայն և ճյուղավորված կարգավորող դաշտ, որը հնարավորություն է տալիս ընդգրկել հնարավոր համագործակցության գրեթե բոլոր ոլորտներն: Երկկողմ հարա-բերությունների առևտրատնտեսական բաղադրիչի որոշակի հետ մնալը համագործակցության ռազմաքաղաքական ուղղությունից մեծապես կրճատվել է ռուս-հայկական հարաբերությունների` այս ոլորտն ակտիվացնելու` վերջին տարիներին ձեռնարկված միջոցառումների շնորհիվ: A little more than a decade in the development of Russian-Armenian relations in the post-Soviet period is only a small period of time in the history of centuries-old relations between Russians and Armenians, which at all times were characterized by mutual disposition and the desire for cooperation. And this largely explains the fact that from the very beginning, the interaction between Armenia and the Russian Federation, already as independent partners, acquired a strategic character. A broad and ramified regulatory framework for interstate interaction was formed, which makes it possible to cover almost all areas and areas of possible cooperation. Some lag of the trade and economic component of bilateral relations from the military-political direction of cooperation has been largely reduced thanks to the measures taken in recent years to intensify this sphere of Russian-Armenian relations.
Keywords: История