Հառիճի հնագիտական հուշարձանի ուսումնասիրության պատմությունից - Սարիբեկյան, Մարիամ (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Հառիճի հնագիտական հուշարձանը բազմաշերտ է, այստեղ պեղվել են վաղբրոնզեդարյան բնակատեղի, միջին և ուշ բրոնզ-երկաթի դարերով թվագրվող 120 դամբարաններ, միջնադարյան բնակատեղի ևեկեղեցի։ Հուշարձանն ունի շուրջ 12 հա մակերես։ Հառիճը միշտ եղել է հետազոտողների ուշադրության կենտրոնում ևառանցքային նշանակություն է ունեցել տարածաշրջանի հնագիտության համար։ Հուշարձանի բրոնզեդարյան մշակութային շերտերի ուսումնասիրության գործում մեծ ավանդ ունի հնագետ, պատմական գիտությունների դոկտոր Տելեմակ Խաչատրյանը։ Սույն հաղորդմամբ Շիրակի բրոնզեդարյան մշակութային համատեքստում ներկայացվելու է Հառիճի հնագիտական հուշարձանի ուսումնասիրության պատմությունը, ինչպես նաև դրա տարածաշրջանային կարևորությունն ու հնագիտական նշանակությունը։
Keywords: Հաղորդումներ; Հուշարձանների պատմություն