Ներհակությունները պոլսահայ համայնքում. արևմտահայերի ազգային սահմանադրության հաստատման շուրջ (1856–1863 թթ.) - Մարկոսյան, Սալվինե (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
19-րդ դ. երկրորդ կեսի օսմանյան Թուրքիայի քաղաքական ու տնտեսական զարգացումների պատմությունը բազմիցս առնչվում է արևմտահայության սոցիալ- քաղաքական ևիրավական իրականությանը: Ըստ էության, մենք գործ ունենք հպատակ ժողովուրդների հանդեպ կիրառած քաղաքականության զարգացումների հետ: Սույն հոդվածում քննարկվում և վերլուծվում են 1856–1863 թթ. արևմտահայերի Ազգային սահմանադրության հաստատման շուրջ մղվող պայքարի պատճառները: Մասնավորապես փորձ է արվել այս հիմնախնդիրը լուսաբանել Օսմանյան կայսրությունում տեղի ունեցող սոցիալական փոփոխությունների համատեքստում: The history of political and economic developments in Ottoman Turkey in the second half of the 19th century is closely linked to the sociopolitical and legal life of Western Armenians, as we are, in fact, dealing with the unfolding of policies towards subjugated peoples. This article discusses and analyzes the reasons behind the movement for the establishment of the National Constitution of Western Armenians of 1856–1863. This article attempts to investigate this issue in the context of social changes in the Ottoman Empire. Политическая и экономическая история Османской Турции во второй половине 19-го века тесно связана с социально-политической и правовой реальностью западных армян, потому что, по сути, мы имеем дело с развитием политики в отношении подданных народов. В данной статье мы рассматриваем и анализируем причины борьбы за создание Национальной конституции западных армян в 1856–1863 годах. Предпринимались попытки осветить эту проблему в контексте социальных изменений, происходящих в Османской империи.
Keywords: Պոլսահայ հիմնախնդիրներ