Օրորոցի լեզվամշակութային դրսևորումները հայ իրականության մեջ (անգլալեզու նյութի համադրմամբ) - Մատիկյան, Հասմիկ (ՀՀ ԳԱԱ Հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ)
Օրորոց/ օրոցք հասկացությունը, արմատավորված լինելով ժողովրդական գիտակցության մեջ, հանդես է գալիս ինչպես բանահյուսական մակարդակում՝ օրհնանք- մաղթանքներում, անեծքներում, առած- ասացվածքներում, դարձվածքային կապակցություններում, այնպես էլ գրական միջավայրում (հեղինակային ստեղծագործություններում): Ուշագրավ է, որ օրորոց բաղադրիչով ցանկության բանաձևերը հեղինակային երկերում նույնպես ընդգրկուն են. օրոցք բաղադրիչը պարունակող հեղինակային տեքստերում տեսնում ենք բանահյուսական նյութի խարսխում: The cradle, as an important component of the nursery, has a unique description in folk and literary works. Within the frameworks of the research, we presented the fictional and real image of the cradle in the context of lullaby texts. The concept of the “cradle” is closely related to the genre of lullaby. Sometimes words “cradle” and “lullaby” in folk lullabies have the same semantic content. Linguistic analysis of the word “cradle” allows us to highlight and reveal its linguistic and cultural peculiarities, which are manifested at different folklore levels. Колыбель как принадлежность ребенка имеет уникальное описание в традиционных и литературных произведениях. В рамках статьи мы представили образ колыбели (люльки), проведя лингвистические исследования, а также рассмотрели колыбель в контексте колыбельных песен. Понятие «колыбель» тесно связано с жанром колыбельной. Иногда в народных колыбельных текстах слова «колыбель» и «колыбельная песня» имеют одинаковое смысловое содержание. Лингвистический анализ слова «колыбель» позволяет выделить и раскрыть его языковые и культурные особенности, проявляющиеся на разных фольклорных уровнях.
Keywords: Լեզվամշակույթ