Ինժեներական կրթության խթանումը որպես ՀՀ տնտեսության ինովացիոն զարգացման միջոց - Զախարյան, Արմինե Գրիգորիի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
ՀՀ-ում մեծապես կարևորվում է գործազրկության մակարդակի կրճատումն ու նոր աշխատատեղերի ստեղծոււմը (հատկապես բարձր տեխնոլոգիաների ոլորտում), քանի որ վերջինս հանդիսանում է ինչպես ընկերությունների գործունեության խթանման, այնպես էլ բնակչության կենսամակարդակի որոշակի բարելավման կարևորագույն նախապայման: Ժամանակակից տնտեսական պայմաններում ՀՀ-ում ինովացիոն գործունեության խթանումը հանդիսանում է նոր աշխատատեղերի ստեղծման և բնակչության կենսամակարդակի բարելավման կարևորագույն նախապայմաններից մեկը։ Ինովացիոն գործունեության ակտիվացումը, որպես կանոն, ենթադրում է մրցունակ կրթական համակարգի առկայություն։ Այս պարագայում կրթության որակի բարելավումը, մրցունակ կադրերի նախապատրաստումը և ինժեներական կրթության խթանումը դառնում են օբյեկտիվ անհրաժեշտություն: Վերջինս պահանջում է նաև գիտության, բիզնեսի և պետության փոխգործակցության ակտիվացում։ Այս համատեքստում հատկապես կարևորվում է ՀՀ-ում կրթության ոլորտի ֆինանսավորման հնարավորությունների և միջազգային փորձի ուսումնասիրությունը, ինչն էլ պայմանավորում է մեր հետազոտության թեմայի արդիականությունը։ В РА снижение уровня безработицы и создание новых рабочих мест (особенно в высокотехнологичном секторе) имеют большое значение, поскольку последнее является важной предпосылкой как для стимулирования деятельности компаний, так и для некоторого улучшения уровня жизни населения. В современных экономических условиях стимулирование инновационной деятельности в РА является одной из важнейших предпосылок к созданию новых рабочих мест и повышению уровня жизни населения. Активизация инновационной деятельности, как правило, предполагает наличие конкурентоспособной образовательной системы. В данном случае повышение качества образования, подготовка конкурентоспособных кадров и стимулирование инженерного образования становятся объективной необходимостью. Последнее также требует активизации сотрудничества между наукой, бизнесом и государством. В данном контексте особенно важно изучение возможностей финансирования сферы образования в РА и международного опыта, что и определяет актуальность темы нашего исследования. Reducing unemployment and creating new jobs (especially in the hightech sector) are of great importance in the Republic of Armenia, since the latter is an important prerequisite for both stimulating the activity of companies and for some improvement in the living standards of the society. In the current economic conditions, the stimulation of innovation activity in the Republic of Armenia is one of the most important prerequisites for creating new jobs and improving the living standards of the population. The activation of innovative activities, as a rule, presupposes the existence of a competitive educational system. In this case, improving the quality of education, training competitive personnel and stimulating engineering education become an objective necessity. The latter also requires the intensification of cooperation between science, business and the state. In this context, it is especially important to study the possibilities of financing the education sector in the Republic of Armenia and international experience, which determines the relevance of our study.
Keywords: Սոցիալ-ժողովրդագրական հիմնախնդիրներ