Некоторые аспекты трансформации рынка труда в условиях проникновения интернета (на примере Армении) - Арутюнян, Геворг Арамович (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Տնտեսության թվային փոխակերպումը ժամանակակից պայմաններում դարձել է տնտեսական զարգացման անքակտելի մասը։ Միևնույն ժամանակ, ՏՀՏ ներթափանցումը թվայնացման կարևոր տարր է։ Իսկ դա իր հերթին բերում է աշխատաշուկայում որոշակի տեղաշարժերի։ Աշխատաշուկայի վրա ՏՀՏ-ի ազդեցության ուսումնասիրությունը բազմաթիվ օտարերկրյա հեղինակների աշխատանքի ուշադրության կենտրոնում է, որոնք շոշափում են այնպիսի հարցեր, ինչպիսիք են հմուտ աշխատուժի հավաքագրումը, զբաղվածու- թյունը, այդ թվում՝ տարածքների միջև տնտեսական անհավասարության պայմաններում, աշխատանքային հարաբերությունները և այլն։ Կատարված ուսումնասիրությունների արդյունքները վկայում են, որ աշխատաշուկայի վրա ՏՀՏ-ի ազդեցության բնույթի հարցը միանշանակ պատասխան չունի։ Ամեն դեպքում, թվայնացման ուղին բռնած յուրաքանչյուր երկիր պետք է դիտարկի թվային վերափոխման առավելագույն դրական արդյունքի հասնելու հնարավոր ուղիները՝ միաժամանակ հարթեցնելով գործընթացի հնարավոր սպառնալիքները։ Այս համատեքստում Հայաստանը բացառություն չէ։ В современных условиях экономическое развитие предполагает цифровую трансформацию. При этом важным элементом цифровизации является проникновение ИКТ. А это, в свою очередь, приводит к определенным сдвигам на рынке труда. Исследованию влияния ИКТ на рынок труда посвящены работы многих зарубежных авторов, в рамках которых затрагиваются такие вопросы как набор квалифицированной рабочей силы, занятость (в том числе в условиях экономического неравенства между территориями), трудовые отношения и т.п. Результаты проведенных исследований свидетельствуют о том, что вопрос характера влияния ИКТ на рынок труда не имеет однозначного ответа. В любом случае, каждая страна, ставшая на путь цифровизации, должна рассматривать возможные пути достижения максимального положительного эффекта цифровой трансформации, одновременно нивелируя возможные угрозы процесса. В данном контексте Армения не является исключением. Digital transformation of the economy has become an integral part of economic development in modern conditions. At the same time; the penetration of ICT is an important element of digitalization, which, in turn, leads to certain shifts in the labor market. The study of the impact of ICT on the labor market is the focus of the researches of many foreign scholars, which explore such issues as the recruitment of a skilled workforce, employment, including labor relations in the conditions of economic inequality between territories, etc. The results of the conducted studies indicate that the question of the nature of the ICT impact on the labor market does not have a definite answer. In any case, each country that has embarked on the path of digitalization should consider possible ways to achieve the maximum positive effect of digital transformation, while leveling the possible threats to the process. In this context, Armenia is no exception.
Keywords: Социально-демографические проблемы