Միգրացիան և մարդկային կապիտալը՝ տնտեսական աճի գրավական - Պողոսյան, Շողեր Պյոտրի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Յուրաքանչյուր երկրի համար տնտեսական աճը կարևոր նպատակ է, քանի որ բնակչության մեկ շնչի հաշվով ազգային արդյունքի ավելացումը բնակչության կենսամակարդակի բարձրացման կարևոր նախապայմանն է։ Համաշխարհային տնտեսությունը շարունակում է զարգանալ զգալի անորոշության պայմաններում, ինչն իր հետքն է թողնում Հայաստանի զարգացումների վրա: Լինելով փոքր և բաց տնտեսություն, Հայաստանը արագ է արձագանքում գործընկեր երկրներից եկող ազդակներին: Դեռևս ոչ լիովին վերականգնելով իր տնտեսական ներուժը արցախյան պատերազմից հետո, Հայաստանը ենթարկվեց մեկ այլ արտաքին ցնցման. Ռուս-ուկրաինական հակամարտությունը մեծ ազդեցություն ունեցավ հիմնական գործընկեր` Ռուսաստանի վրա։ Արդյունքում, երկրի տնտեսական իրավիճակը նոր բնույթ ստացավ. պատերազմը պատճառ դարձավ զգալի դրամական ներհոսքի`շնորհիվ միգրանտների: Экономический рост является важной целью для каждой страны, поскольку увеличение национального продукта на душу населения является важной предпосылкой повышения уровня жизни населения. Мировая экономика продолжает развиваться в условиях значительной неопределенности, что накладывает свой отпечаток на события в Армении. Будучи небольшой и открытой экономикой, Армения быстро реагирует на импульсы стран-партнеров. Еще не полностью восстановив свой экономический потенциал после Арцахской войны, Армения подверглась очередному внешнему потрясению. Российско-украинский конфликт оказал большое влияние на главного партнера-Россию. В результате, экономическая ситуация в стране приобрела новый характер. Война вызвала значительный приток денег благодаря мигрантам. Economic growth is the aim of every country, as the increase of the national output per capita is an important prerequisite for raising the standard of living of the society. The World economy continues to develop in the conditions of considerable uncertainty, which leaves its mark on the developments in Armenia. Being a small and open economy country, Armenia quickly responds to impulses from partner countries. Still not fully recovered its economic potential after the Artsakh war, Armenia was subjected to another external shock. The Russian-Ukrainian conflict had a great impact on the main economic partner of Armenia - Russia. As a result, the country's economic situation took on a new characteristic. Thanks to migrants the war caused a significant influx of money.
Keywords: Սոցիալ-ժողովրդագրական հիմնախնդիրներ