Իրական հատվածում ֆինանսական առողջացման ծրագիրը որպես վերականգնման գործիք - Մանուկյան, Գրիգոր Թաթուլի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Ընկերությունների ֆինանսական առողջացման ծրագիրը կարևոր դեր ունի անվճարունակ ընկերությունների բարեփոխման և երկրի տնտեսության բարելավման գործում: Ֆինանսական առողջացման ծրագրի կազմման և մշակման մեթոդաբանության մշակելու անհրաժեշտությունը, որպես սնանկության ընթացակարգերի վերականգնման ներուժի արդյունավետության բարձրացման հիմնական պայմաններից մեկը, որոշում է ուսումնասիրության արդիականությունը: Ուսումնասիրության նպատակն է ճգնաժամային ընկերության ֆինանսական առողջացման ծրագրի համապարփակ կառուցվածքի առաջարկումը ՀՀ իրական ոլորտի կազմակերպություններում: Այդ նպատակին հասնելու համար առանձնացվել են հետևյալ խնդիրները. ուսումնասիրել ընկերության ֆինանսական առողջացման ծրագրի մշակման մեթոդաբանության առանձնահատկությունները հաշվի առնելով առանձին երկրների և հետազոտողների մոտեցում- ները, դիտարկել ֆինանսական առողջացման ծրագրի կազմման իրավական կարգավորումները ՀՀ-ում, ներկայացնել ֆինանսական առողջացման ծրագրի յուրաքանչյուր բաժինը բացված տեսքով: Программа финансового восстаноления компаний играет важную роль в реформировании неплатежеспособных компаний и улучшении экономики страны. Состав планов восстановления платежеспособности и необходимость разработки механизма и методики разработки таких планов, как одного из основных условий повышения эффективности потенциала восстановления процедур банкротства, определяет актуальность исследования. Цель исследования – предложить комплексную структуру программы финансового восстановления кризисного предприятия в организациях реального сектора РА. Для достижения этой цели были определены следующие проблемы: изучить особенности методологии разработки плана финансового восстановления компании с учетом подходов отдельных стран и исследователей, рассмотреть правовые нормы плана финансового восстановления в РА, представить каждый раздел плана финансового восстановления в открытой форме. The program of financial recovery of companies has an important role in reforming insolvent companies and improving country's economy. The composition of plans to restore solvency and the need to develop a mechanism and methodology for developing such plans, as one of the main conditions for increasing the effectiveness of the potential of restoration of bankruptcy procedures, determines the relevance of the study. The aim of the study is to propose a comprehensive structure of the financial recovery program with the example of companies in crisis for the organizations of the real sector of RA economy. In order to achieve that goal, the following tasks were set: to study the features of the company's financial recovery plan development methodology taking into account the approaches of individual countries and researchers, to consider the legal regulations of the financial recovery plan in RA, to present each section of the financial recovery plan in an open form.
Keywords: Տնտեսություն