Սպառողական զամբյուղների սեզոնայնության վիճակագրական ուսումնասիրությունը ՀՀ-ում 2020-2022 թթ. եռամսյակային կտրվածքով - Վարդանյան, Գոհար Վազգենի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Աղքատության մակարդակի վիճակագրական ուսումնասիրության ժամանակ առաջին հերթին որոշվում է եկամտի այն սահմանը, որը ապահովում է սպառումը` նվազագույն թույլատրելի մակարդակում, այսինքն` որոշվում է կենսանվազագույնի արժեքային մեծությունը, որի հետ և համեմատվում են բնակչության առանձին շերտերի փաստացի եկամուտները: Կենսանվազագույնը իրենից ներկայացնում է սպառողական զամբյուղի արժեքային գնահա- տականը, ինչպես նաև պարտադիր վճարներն ու հավաքները: Կենսական նվազագույնի որոշման համար կիրառվում է սպառողական զամբյուղի մեթոդը: Հոդվածի նպատակը: Հոդվածի նպատակն է`ուսումնասիրել ՀՀ-ում պարենային և նվազագույն սպառողական զամբյուղների դինամիկան եռամսյակային կտրվածքով 2020-2022 թթ. ընկած ժամանակահատվածում` սեզոնայնության բացահայտման համար: При статистическом изучении уровня бедности прежде всего определяется предел доходов, обеспечивающий потребление на минимально допустимом уровне, то есть определяется величина прожиточного минимума, при котором сравниваются фактические доходы отдельных слоев населения. Прожиточный минимум – это стоимостная оценка потребительской корзины, а также обязательных платежей и сборов. Для определения прожиточного минимума используется метод потребительской корзины. Цель статьи. Цель статьи - изучить динамику продовольственной и минимальной потребительской корзины в РА поквартально в 2020-2022 годах для выявления их сезонности. In a statistical study of the poverty level, first of all, such limit of income is determined that ensures consumption at the minimum allowable level, that is, the subsistence minimum is determined, which is the comparable basis for the actual incomes of individual segments of the population. The living wage is a cost estimate of the consumer basket, as well as mandatory payments and fees. The consumer basket method is used to determine the subsistence minimum. Purpose of the article. The purpose of this article is to study the dynamics of the food and minimum consumer basket in the Republic of Armenia on a quarterly basis in 2020-2022 to identify their seasonality.
Keywords: Տնտեսություն