Շրջակա միջավայրի վրա հանքարդյունաբերության բացասական հետևանքների նվազեցման օրենսդրաիրավական հիմքերը ՀՀ–ում - Հակոբյան, Եվգենյա Արտաշեսի; Մարկոսյան, Անահիտ Խաչատուրի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Լինելով ՀՀ ռազմավարական նշանակություն ունեցող ոլորտներից մեկը` հանքարդյունաբերության ոլորտն ունի նաև բացասական հետևանքներ։ Ուստի արդիական է և անհրաժեշտություն է ներկայացնում ՀՀ կառավարության կողմից վերջինիս նվազեցմանն ուղղված միջոցառումների և օրենսդրական կարգավորումների ուսումնասիրությունը, ինչումն էլ կայանում է հոդվածի նպատակը ։ Տվյալ նպատակին հասնելու համար հոդվածում առաջադրվել են հետևյալ խնդիրները . ուսումնասիրել հանքարդյունաբերության ոլորտի ազդեցությունների կարգավորման օրենսդրական մեխանիզմները ՀՀ–ում, վեր հանել դրանցում առկա բացթողումները և մշակել առաջարկություններ դրանց վերացման ուղղությամբ։ Հոդվածում առաջադրված խնդիրները լուծվել են նկարագրական, տվյալների հավաքագրման, համեմատական, վերլուծական մեթոդներով։ Будучи одним из стратегически важных секторов РА, горнодобывающий сектор также имеет негативные последствия. Поэтому актуальным и необходимым является изучение мер и законодательных норм, направленных на снижение последних со стороны правительства РА, что и является целью статьи. Для достижения поставленной цели в статье представлены следующие задачи:  изучить законодательные механизмы регулирования деятельности горнодобывающей промышленности в РА.  выявить имеющиеся в них пробелы и разработать рекомендации по их устранению. При решении задачи, представленных в статье, использовались методы сбора, анализа и сравнения данных. Being one of the strategically important sectors of RA, the mining sector also has negative consequences. Therefore, it is relevant and necessary to study the measures and legislative regulations aimed at reducing that negative aspects by the Government of RA, which serves as the goal of this article. In order to achieve that goal, the following tasks were set in the article: to study the legislative mechanisms of regulating the effects of the mining industry in RA, to highlight the existing gaps in that mechanisms and to develop recommendations for their elimination.
Keywords: Մակրոտնտեսագիտություն; Ֆինանսներ