Antimonoamine Oxidase Properties of Substituted 5-Aryloxymethyl-1,2,4-Triazoles - Grigoryan, Anahit; Dilanyan, Siranush; Harutyunyan, Artur; Paronikyan, Ruzanna (ՀՀ ԳԱԱ)
Studies on the synthesis of new functionalized derivatives of the five-membered heterocycle 1,2,4-triazole are still relevant due to the effectiveness of drugs based on them that have entered medical practice. Antifungal drugs such as fluconazole and itraconazole are of particular interest among them. , voriconazole, antiviral - ribavirin, antitumor - anastrozole, letrozol, vorozol, etc. Many polysubstituted 1,2.4-triazoles exhibit pronounced antibacterial activity, combining various pharmacologically active groups in the structure. It has been established that the introduction of halogen-containing aryl- and aryloxymethyl substituents into various positions of the heterocycle ring significantly increases the activity shown or expands the spectrum of the biological action of the compounds [1]. At the same time, hydrophobic aromatic groups reduce the solubility of the drug in an aqueous medium and thus limit their applicability in clinical therapy. From this point of view, it is preferable to functionalize with hydrophilic substituents, including hydroxyl, carboxyl, amine, and amide groups, which contribute to the water solubility of the target compounds. Հինգանդամանի հետերոցիկլիկ 1,2,4-տրիազոլի նոր ֆունկցիոնալացված ածանցյալների սինթեզի ուսումնասիրությունները դեռևս արդիական են՝ շնորհիվ բժշկական պրակտիկայում մուտք գործած, դրանց վրա հիմնված դեղամիջոցների արդյունավետության: Հակասնկային դեղամիջոցները, ինչպիսիք են ֆլուկոնազոլը և իտրակոնազոլը, վորիկոնազոլը, հակավիրուսային ռիբավիրինը, հակաուռուցքային անաստրոզոլը, լետրոզոլը, վորոզոլը և այլն առանձնահատուկ հետաքրքրություն են ներկայացնում: Շատ պոլիտե- ղակալված 1,2,4-տրիազոլներ ցուցաբերում են ընդգծված հակաբակտերիալ ակտիվություն՝ կառուցվածքում միավորելով տարբեր դեղաբանական ակտիվ խմբեր: Հաստատվել է, որ հալոգեն պարունակող արիլ- և արիլօքսիմեթիլ տեղակալիչների ներմուծումը հետերոցիկլիկ օղակի տարբեր դիրքերում զգալիորեն մեծացնում է ցուցադրվող ակտիվությունը կամ ընդլայնում է միացությունների կենսաբանական ազդեցության սպեկտրը: Միևնույն ժամանակ, հիդրոֆոբ արոմատիկ խմբերը նվազեցնում են դեղամիջոցների լուծելիությունը ջրային միջավայրում և դրանով իսկ սահմանափակում են դրանց կիրառելիությունը կլինիկական թերապիայի մեջ: Այս տեսանկյունից նախընտրելի է ֆունկցիոնալացնել հիդրոֆիլ փոխարինողներով, այդ թվում՝ հիդրոքսիլ, կարբոքսիլ, ամինային և ամիդային խմբերով, որոնք նպաստում են թիրախային միացությունների ջրում լուծելիությանը։ Исследования по синтезу новых функционализированных производных пятичленного гетероцикла 1,2,4-триазола все еще актуальны в связи с эффективностью вошедших в медицинскую практику лекарственных препаратов, созданных на их основе.Среди них особый интерес представляют противогрибковые – флуконазол, итраконазол, вориконазол, антивирусное – рибавирин, противоопухолевые – анастрозол, летрозол, ворозол и др. Выраженную антибактериальную активность проявляют многие полизамещенные 1,2.4-триазолы, сочетающие в структуре различные фармакологически активные группы. Установлено, что внедрение галогенсодержащих арил- и арилоксиметильных заместителей в различные положения кольца гетероцикла значительно повышает проявленную активность или расширяет спектр биологического действия соединений. В то же время гидрофобные ароматические группы уменьшают растворимость препарата в водной среде и тем самым ограничивают их применимость в клинической терапии [1]. С этой точки зрения предпочтительным является функционализация гидрофильными заместителями, в том числе гидроксильной, карбоксильной, аминной, амидной группами, способствующими водорастворимости целевых соединений.
Keywords: Natural Sciences