Արցախի անտառային բուսականությունը - Բալայան, Կարինե; Հովհաննիսյան, Լուսինե; Դանիելյան, Մարգարիտա
Աշխատանքում ներկայացվում են Արցախի անտառային բուսականության վերաբերյալ 2014 – 2018 թթ. մեր կողմից կատարված ուսումնասիրությունների արդյունքները: Արցախի անտառային բուսականության գերիշխող տարրերն են արևելյան հաճարենին, վրացական կաղնին, խոշորառէջ կաղնին, կովկասյան բոխին և բոխատերև ձելկվան: Հազվագյուտ հանդիպող տեսակներից են. արջատխլենին, բռնչի սովորականը, շագանակենին, վարդակակաչ անտառայինը և այլն: Խոտային ծածկույթում գերիշխում է վահանապտերը, լեզվապտերը, բազմոտիկը, իսկ էֆեմերոիդներից հանդիպում են ձնծաղիկը, գնարբուկը, սնդրիկը, հովտաշուշանը, քրքումը և այլն: В работе представлены результаты проведенных нами в 2014 - 2018 гг. исследований по лесной растительности Арцаха. Доминирующими элементами лесной растительности Арцаха являются восточный бук, грузинский дуб, черный дуб, кавказский граб и дзельква граболистная. Редко встречающимися видами являются: медвежий орех, калина обыкновенная, каштан, тюльпан лесной и другие. В травяном покрытии доминируют папоротник мужской, асплениум, многоножка, а из цветковых растений встречаются подснежник, примула, купена, ландыш, шафран и т. The paper presents the results of our study on forest vegetation in Artsakh in 2014 - 2018. The main elements of the forest vegetation of Artsakh are the Fagus orientalis, Quercus iberica, Q. macranthera, Carpinus caucasica and Zelkowa carpinifolia. Among the rare species: Corylus colurna, Viburnum opulus, Castanea sativa, Tulipa sylvestris and so on. Dryopteris, Asplenium, Polypodium dominate in the grass cover, and among the flowering plants there is a Galanthus, Primula, Polygonatum, Convalaria, Crocus and so on.
Keywords: Բուսաբանություն