Ռադիոկատիվ ճառագայթների և քիմիական նյութերի ազդեցությունը կենդանի օրգանիզմների վրա - Այդինյան, Լուսինե
Ուսումնասիրվել է իոնացնող ճառագայթների բարձր էներգիայի վնասակար ազդեցությունը կենդանի օրգանիզմի վրա, որոնք ներթափանցելով օրգանիզմ առաջացնում են ճառագայթային ախտահարման վտանգ: Այդ նյութերից առավել վտանգավոր են յոդի իզոտոպները, ստրոնցիումը և ցեզիումը, որոնք երկարատև են պահպանվում օրգանիզմում և շատ դանդաղ են տրոհվում: Նման μացասական հետևանքներ դիտվում են Կաշենի և Դրմμոնի հանքավայրերում: Հոդվածում ներկայացված են տվյալ տարածքում երկարապոչ սպիտակատամի արյան կլինիկական փոփոխությունները՝ կախված քիմիական տարրերի ազդեցությունից: Изучено вредное воздействие высокой энергии ионизированных лучей на живой организм, которые, проникая в организм, вызывают угрозу радиации. Наиболее опасными из этих веществ являются изотопы йода, стронций и цезий, которые длительно сохраняются в организме и очень медленно распадаются. Подобные отрицательные последствия наблюда-ются в рудниках Кашен и Дрмбон. В статье представлены клинические изминения крови белозубка длиннахвостого на данной территории в зависимости от воздействия химических элементов. It has been studied that the harmful effect of ionized high energy rays on a living organism causes a threat of radiation penetrathing the body.The most dangerous of these substances are the isotopes of iodine,strontium and cesium, which are contained in the body for a long time and are very slowly destroyed.Similar negative consequensces are observed in the mines of Kashen and Drmbon. The article presents the negative hemodynamics of the CROCIDURA PALLAS, 1811due to the action of chemical elements.
Keywords: Կենսաբանություն