Հայաստանի քնամկների ընտանիքի (Myoxidae) ներքին և արտսքին մակաբույծները - Սարգսյան, Հայկ
Քնամկների ընտանիքը (Myoxidae) կրծողների կարգի (Rodenita) ամենաքիչ ուսումնասիրված խմբերից մեկն է ոչ միայն Հայաստանի Հանրապետությունում, այլ նաև ամբողջ աշխարհում: Քնամկների ընտանիքի էկոլոգիայի, էթոլոգիայի, տարածվածության, կենսաբանական առանձնահատկությունների, սաղմնային և հետսաղմնային զարգացման վերաբերյալ տեղեկությունները չափազանց սահմանափակ են, չկան նաև հստակեցված տվյալներ նրանց ներքին և արտաքին մակաբույծների մասին: Տվյալների նման աղքատությունը պայմանավորված է նախևառաջ քնամկների համեմամատաբար քիչ քանակությամբ, թաքնված կենսակերպով և կենսագործունեության առանձնահատկությամբ: Քնամկների ընտանիքի մակաբուծաֆաունայի ուսումնասիրությունը կօգնի ավելի ամբողջական պատկերացնել այս կենդանիների դերը ինչպես ընդհանուր բնական էկոհամակարգում, այնպես էլ մարդու առողջության համար։ Семейство соневых (Myoxidae) – наименее исследованная группа среди отряда грызунов (Rodentia) как в Республике Армения, так и во всем мире. Сведения относительно экологии, этологии, биологических особенностей, эмбрионального и постэмбрионального развития семейства соневых чрезвычайно ограничены, нет также точных данных об их внутренних и внешних паразитах. Подобная скудность данных обусловлена прежде всего сравнительно малым количеством соневых, их скрытым образом жизни и особенностью жизнедеятельности. Изучение паразитофауны семейство соневых поможет более целостно представить роль этих животных как в общей естественной экосистеме, так и для здоровья человека. The family of dormouse (Myoxidae) is the least studied group among the rodent group (Rodentia), as in the Republic of Armenia and throughout the world. The features of their ecology, ethology, embryonic and postembryonic development remain poorly lit, there are no clarified data on their internal and external parasites too. Such poverty of the information is primarily conditioned by the number of dormouse and their features of life. Study of family of dormouse (Myoxidae) can help us more fully understand the role of these animals both in the natural ecosystem and for human health.
Keywords: Կենսաբանություն