Խոշոր եղջերավոր կենդանիների բրուցելոզի համաճարակաբանական ուսումնասիրությունը ԱՀ-ում - Իսկանդարյան, Ֆլորա; Փանյան, Նոելա; Սարգսյան, Նարեկ
Հետազոտությունները, որոնք կատարվել են 2012-2017թթ., ընդգրկել են քաղաք Ստեփանակերտը, Ասկերանի, Հադրութի, Քաշաթաղի, Մարտակերտի, Մարտունու, Շահումյանի և Շուշիի շրջանները: Համաճարակաբանական շրջանացման տվյալներով հանրապետությունում խոշոր եղջերավոր կենդանիների բրուցելոզի նկատմամբ համաճարակի ինտենսիվությունը արտահայտվել է տարբեր ձևով: Առավել բարձր ԽԵԿ-ի հիվանդացության ցուցիչ է արձանագրվել Ստեփանակերտ քաղաքում և Ասկերանի շրջանում: Այսպես`եթե առաջին դեպքում նվազագույն հիվանդացության ցուցիչը կազմել է 2014 թ.- 0.61, իսկ ամենաբարձրը՝ 2013 թ.- 3.76, ապա Ասկերանի շրջանում նույն այդ ցացանիշը նվազագույնը կազմել է 1.08 2017թ., իսկ առավելագույնը, ինչպես և քաղաք Ստեփանակերտի դեպքում, 2013թ. - 2.54: Հիվանդության հետագա տարածումից խուսափելու համար հանրապետությունում պետք է իրականացնել մի շարք կազմակերպչատնտեսական և անասնաբուժասանիտարական միջոցառումներ: Исследованиями, проведенными в 2012-2017 гг., были охвачены город Степанакерт, Аскеранский, Гадрутский, Кашатахский, Мартакертский, Мартунийский, Шаумяновский и Шушинский районы. Согласно данным эпизоотического районирования интенсивность эпизоотического процесса по бруцеллезу крупного рогатого скота в целом по республике проявляется по разному. Максимально высокий коэффициент заболеваемости КРС зарегистрирован в г. Степанакерте и в Аскеранском районе. Так, в первом случае коэффициент заболеваемости был минимальным в 2014 г. – 0.61, а максимальная величина отмечена в 2013 г. – 3.67, в то время как в Аскеранском районе минимальный коэффициент заболеваемости – 1.08 регистрировался в 2017г., а максимальный, так же, как и в случае г. Степанакерта, в 2013 г. – 2.54. В целях предотвращения дальнейшего распространения болезни на территории республики необходимо проведение целых ряд организационно-хозяйственных и ветеринарно-санитарных мероприятий. Investigations that were conducted in 2012-2017 involved Stepanakert, Askeran, Hadrut, Qashatax, Martakert, Martuni, Shahumyan and Shushi regions. Accoding to epizootological data the intensity of brucellosis in cattle has been registered differently. The highest cattle,s morbidity coefficient has been recorded in Stepanakert and Askeran region. So in the first case the morbidity coefficient was the lowest in 2014-0.61 and the highest in 2013-3.76 while in Askeran region the minimal rate was registered in 2017-1.08 and the highest as in Stepanakert in 2013-2.54. To avoid the further spread of the desseas on the teritory of the republic a great number of economical and veterinary-sanitar measures must be carried out.
Keywords: Անասնաբուժություն