Ashot II Yerkat and the Byzantines: Allies to the End or Ultimately Enemies? - Takirtakoglou, Konstantinos (Մատենադարան)
Սույն ուսումնասիրությունը նվիրված է Բագրատունյաց թագավոր Աշոտ Բ-ի և բյուզանդացիների միջև Ժ դ. սկզբում հաստատված դաշինքին: Այս ժամանակահատվածում Բյուզանդական կայսրությունն զգալի դեր խաղաց Աշոտի իշխանության ամրապնդման գործում՝ նրա հոր՝ Սմբատ Ա Բագրատունու եղերական մահվանը հետևած քաոսային պայմաններում: Կայսերական ազդեցության շնորհիվ էր, որ Բագրատունի արքայազունը կարողացավ իր շուրջը համախմբել դաշնակիցներին. սկզբնաղբյուրների վկայությամբ՝ բյուզանդական դիվանագիտությունը, հե-ամուտ լինելով համաքրիստոնեական հակաարաբական կոալիցիայի ձևավորմանը, ճնշում գործադրեց Կովկասի տերերի վրա՝ աջակցելու Աշոտ Երկաթին: Настоящее исследование посвящено союзу царя Багратидов Ашота II с византийцами. Империя сыграла решающую роль в стабилизации власти Ашота II после хаоса, причиной которого стало убийство его отца Смбата. Благодаря имперскому влиянию князь Багратидов смог привлечь и сплотить союзников. Источники указывают на то, что византийская дипломатия, преследуя цель создания панхристианской антиарабской коалиции, оказывала давление на кавказских владык, чтобы те поддержали Ашота.
Keywords: Conferences; History