Արցախի Հանրապետության տարածքի մակերևույթը և նրա գնահատականը - Առաքելյան, Յուրի; Մելիք-Ադամյան, Հայկ; Պետրոսյան, Գայանե; Թովմասյան, Ռուբինա
Արցախի Հանրապետության տարածքի ռելիեֆային պայմանների որակական գնահատումները հաշվի առնելով՝ կարող ենք ասել, որ այստեղ բնակչության տարաբնակեցման ու նյութական արտադրության կազմակերպման համար առավել նպաստավոր (112-1400մ) ռելիեֆային պայմաններ կան ավելի քան 7587կմ2 տարածության վրա: Հանրապետության տարածքում նպաստավոր է (1400-2000մ) 2676կմ2 –ը (միասին՝ 9963 կմ2-հանրապետության տարածքի 80%-ը): Մնացած տարածքը (20%-ը) անբարենպաստ կամ ծայրահեղ անբարենպաստ է: Учитывая качественную оценку условий рельефа территории Арцахской Республики, можно сказать, что для организации материальнoго производства и расселения населения более благоприятные (112-1400 м) рельефные условия есть на территории более чем 7587 км2. На территории республики благоприятныe терриотории (1400-2000 м) составляют 2676 км2. Остальные территории (20%) являются неблагоприятными или крайне (экстремально) неблагоприятными. Taking into account the qualitative assessment of the relief conditions of the territory of the Republic of Artsakh, we can say that, here, there are more favourable (112-1400m) relief conditions for the settlement of population and for the organization of the material industry on the territory of more than 7587km2. 2676km2 of the territory of the Republic is favourable-1400-2000m, (together-9963km2, 80% of the territory).
Keywords: Ֆիզիկական աշխարհագրություն