MS M1751 Judaeo-Arabic Medical Miscellany of the Matenadaran Collection - Avetisyan, Ani (Մատենադարան)
Մատենադարանի արաբատառ ձեռագրերի հավաքածուի հմր. 1751 ձեռագիրը, տասնութերորդ դարի եբրայատառ-արաբերեն Օսմանյան բժշկարան է, որը գրվել է ի պատիվ ուսուցիչ, բժիշկ Ռաբբի Ռեուվեն Ռոզայի՝ Էլիեզեր Ռոզայի ձեռքով, 1726 թ.։ Ձեռագիրը բաղկացած է չորս բժշկական աշխատություններից և բազմալեզու՝ եբրայատառ պրովանսալ, եբրայատառ արաբերեն բժշկաբուսաբանական տերմինների բացատրական բառարանից: Չնայած ձեռագիրը ընդօրինակվել է վաղ արդի շրջանում, բնօրինակները թվագրվում են մոտավորապես 10-14-րդ դարերով: Բոլոր չորս աշխատությունները գրված են եբրայատառարաբերենով, միայն հազվադեպ հանդիպող եբրայերեն հատվածներով, Բաղդադում, Եգիպտոսում ինչպես նաև Պարսկաստանում աշխատող բժիշկների կողմից։ Рукопись арабографического фонда Матенадарана № 1751 – османский медицинский сборник восемнадцатого века на иудео-арабском и иврите, написанный Элиэзером Розой в честь учителя, врача и раввина Реувена Розы в 1726 году. Сборник содержит четыре медицинских трактата и глоссарий медицинских терминов на иудео-окситанском языке. Хотя кодекс был скопирован в раннее Новое время, его протографы датируются примерно X-XIV веками. Все четыре трактата написаны на иудео-арабском языке с некоторыми частями на иврите; они составлены авторами, работавшими в Багдаде, Египте и Персии.
Keywords: Early Modern medical manuscripts; Conferences