Տնտեսական ճգնաժամերի անխուսափելիությունը զարգացած շուկայական տնտեսությունում - Մինասյան, Մանուշ
Տնտեսական ճգնաժամը զարգացած շուկայական տնտեսության ուղեկիցն է: Հոդվածում ներկայացված է վարկի անսահմանափակ զարգացման և մարդկանց` իրենց կենսամակարդակի անընդհատ բարձրացման օբյեկտիվ ցանկության հետևանքները: Վարկային հարաբերությունները ապակողմնորոշում են ամբողջ վերարտադրության գործընթացը, ուստի դրա օղակներից մեկում շեղումը հանգեցնում է տնտեսության համար բացասական հետևանքների և անխուսափելիորեն ծնում տնտեսական ճգնաժամ: Տնտեսական ցիկլի սկզբում տոկոսադրույքները ցածր են, և տնտեսական հարաբերությունների մասնակիցները ակտիվորեն վարկեր են վերցնում: Ընդհանուր լավատեսությունը պահպանվում է նոր վարկերով: Իրավիճակը փոխվում է, երբ տնտեսությունը մոտենում է վերելքի էտապին: Վարկային շղթան սարդոստայնի բնույթ է ստանում` թափանցելով ամբողջ տնտեսական օրգանիզմը: Տնտեսական վերելքի գագաթնակետին վարկային բեռը կրիտիկական մակարդակ է ձեռք բերում, վրա է հասնում ճգնաժամը: Միայն կապիտալիզմն է իր ինովացիոն բնույթով վարկը հասանելի դարձնում ցանկացած տնային տնտեսության և կազմակերպության համար: Վարկը ստեղծարար ուժ ունի, երբ կարճ ժամկետում ապահովում է լայնամասշտաբ ծրագրերի ֆինանսավորման համար անհրաժեշտ ռեսուրսներ, սակայն տնտեսական կայունության համար ձևավորում է սպառնալիքներ: Экономический кризис сопутствует развитой рыночной экономике. В статье представлены последствия неограниченного развития кредита и объективного желания людей периодически улучшать свое благосостояние. Кредитные отношения опосредуют весь воспроизводственный процесс, поэтому нарушение в одном из его звеньев провоцирует негативные последствия для экономики и неизбежно ведет к экономическим кризисам. В начале экономического цикла процентные ставки являются низкими, и участники экономических отношений активно берут кредиты. Общий оптимизм поддерживается новыми кредитами. Ситуация меняется, когда экономика приближается к стадии бума. Кредитные цепочки приобретают характер паутины, пронизывая весь экономический организм. На пике экономического бума кредитная нагрузка достигает критического уровня и наступает кризис. Только капитализм с его инновационным характером открывает доступ к кредиту практически любому домашнему хозяйству и предприятию. Кредит обладает созидающей силой, когда в короткие сроки позволяет получить необходимые ресурсы для финансирования масштабных проектов, однако создает угрозу экономической стабильности. Economic Crisis is accompanied by the Developed Market Economy. The article deals with the consequences of unlimited credit expansion and the natural desire of people to improve their well-being systematically. Credit relations mediate the entire reproduction process and thus a violation in one of its links provokes negative consequences for the economy and inevitably leads to an economic crisis. At the beginning of an economic cycle, interest rates are low, and economic agents actively take loans. General optimism is supported by new loans. The situation changes when the economy approaches a boom phase. Credit chains take form of a web permeating the entire economic organism. At the peak of the economic boom, the credit load reaches a critical level and a crisis begins. Only capitalism, with its innovative nature, opens access to credit for almost any household and firm. Credit has creative power because in a short time it allows to get the necessary resources to finance large-scale projects, but it creates a threat to economic stability.
Keywords: Տնտեսագիտություն