Մրցակցության իրավիճակը, հիմնախնդիրները և դրանց լուծման ուղիները Արցախի Հանրապետությունում - Ղահրամանյան, Հակոբ
Հոդվածում ներկայացված են մրցակցության վերաբերյալ խնդիրները, մրցակցության միջավայրի ձևավորման անհրաժեշտությունը, մենաշնորհների հնարավոր տեսակները և դրանց թույլատրելի չափերը, ինչպես նաև դրանց լուծման ուղիները ազգային և միջազգային հարթություններում: Մրցակցության պայմաններում ակնառու է դրսևորվում դրա ներգործությունը գների նվազեցման վրա, և, ընդհակառակը, մրցակցության թուլացումը, մանավանդ մենաշնորհային և գերիշխող դիրքի առկայությունը, հող են ստեղծում գների արհեստական, պարտադիր բարձրացման համար: В статье представленны проблемы конкуренции, необходимость формирования конкурентной среды, возможные виды монополии , их допустимые размеры и способы разрешения на национальном и международном уровне. В условиях конкуренции особенно проявляется его воздействие на уменьшение цен и наоборот ослабление конкуренции, в особенности наличие монопольных и доминантных позиций способствует искуственного, обязательного роста цен. Конкуренция движущая сила экономики и она гарантирует реализацию свободной экономической деятельности. The article deals with the problems of competition, the necessity creation of competitive environment, possible types of monopoly, their allowed sizes, as well as ways of solving these problems at the national and international levels. In condition of competition it influences on price decline which is obvious and on contrary of the weakness of competition, especially the existence monopoly and dominant position create a ground for artifical, obligatory raise of prices. Competition is the driving force of the economy and it guarantees the implementation of free economic activity. Nowadays there is no any significant process in the world economy that will proceed without competition.
Keywords: Տնտեսագիտություն