Մխիթար Գոշի պետաիրավական հայացքները - Ներսիսյան, Գայանե
Մխիթար Գոշը հայ իրավական մտքի պատմության զարգացման կարևոր գործիչներից է: Նա ծնվել է Գանձակում 12-րդ դարի, 20-30-ական թթ: Մխիթար Գոշը գրել է առաջին հայկական կոդիֆիկացված օրենսդրությունը: Նա պայքարել է ժամանակաշրջանի արատավոր երևույթների դեմ և իր կողմից մշակված կանոնների միջոցով փորձել է պաշտպանել հայ հասարակությունը: Նշված կանոնները ներառում են քաղաքացիական, քրեա-իրավական, ընտանեկան նորմեր: Կանոնների մեծ մասը վերաբերվում էին արդարությանը, կուսության պահպանմանը, ընտանիք կազմելուն, դատարանակազմությանը, պետականության կերտմանը: Мхитар Гош- один из известных деятелей в истории развития армянской правовой мысли. Он родился в Гандзаке в 20-30-х годах 12-го века. Гош написал первое кодифицированное армянское законодательство. Он своими канонами боролся против дурных привычек своей эпохи, против осквернения прав, и старался своими законами защитить армянское общество. Каноны содержат гражданские, уголовно-правовые, семейные нормы. В канонах большое значение отводится справедливости, сохранению девственности, состоянию семьи, судоустройству, созданию государственности. Mkhitar Gosh is one of the important figures in the history of the development of legal thought. He was born in Gandzak in 1130. He wrote the first armenian coded legislation. With these rules he struggled against the bad habits, corrupt morals of his century tried to defend the armenian society with the help of his rules. The rules include civil, criminal, family law norms. In these rules great importance is given to preservatian of virainity, family establishment, judical system and creation of state.
Keywords: Իրավագիտություն