ԼՂՀ հռչակումն ու արտաքին կապերի ինստիտուցիոնալացումը - Ղուլյան, Աշոտ
Հոդվածում ներկայացվում է Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետության՝ որպես անկախ պետության ձևավորման եռափուլ գործընթացի պատմական միջավայրը, ադրբեջանաղարաբաղյան հակամարտությանը առնչակից կողմերի միջև հարաբերությունների զարգացման ընթացքը, ԽՍՀՄ կենտրոնական իշխանությունների, Երևանի և Բաքվի ղեկավարության արձագանքը Արցախում սկսված անկախացման գործընթացին, ինչպես նաև անկախության հռչակման իրավաքաղաքական հիմքերն ու նախադրյալները: Անդրադարձ է կատարվում նույն ժամանակաշրջանում արտաքին կապերի իրավական և ինստիտուցիոնալ զարգացման ուղղությամբ նորանկախ Հանրապետության ձեռնարկած քայլերին: В статье представляется историческая среда трехэтапного процесса формирования Нагорно-Карабахской Республики как независимого государства, ход развития отношений между сторонами, вовлеченными в азербайджано-карабахский конфликт, реакция центральных властей СССР, руководства Еревана и Баку к начавшемуся в Арцахе процессу обретения независимости, а также политико-правовые основы и предпосылки провозглашения независимости. Внимание уделяется мерам, предпринятым Республикой в направлении правового и институционального развития внешних связей в данный период. The article presents the historical environment of the three-stage process of the formation of the Nagorno-Karabakh Republic as an independent state, the development of relations between the parties involved in the Azerbaijani-Karabakh conflict, the reaction of the central authorities of the USSR, the leaders of Yerevan and Baku to the process of proclaiming independence in Artsakh, legal foundations and prerequisites for independence. Attention is paid to measures taken by the newly independent Republic in the direction of the legal and institutional development of external relations.
Keywords: Քաղաքագիտություն