Ներկան կառուցել անցյալի դասերի հաշվառումով - Աբրահամյան, Ալվարդ
Հոդվածում անդրադարձ է կատարվում Հայաստանի Առաջին Հանրապետության ստեղծման ընթացքում քաղաքական կառույցների և կուսակցությունների դիրքորոշումներում ու դիվանագիտական մշակույթում եղած սկզբունքային վրիպումներին: Պատմության կրկնության սկզբունքի տեսանկյունով հեղինակը կարևորում է ներկա աշխարհաքաղաքական վերափոխումների գործընթացում ազգային պետություններին սպառնացող վտանգից խուսափելու հիմնախնդիրը: ՀՀ-ի և Արցախի գերխնդիր է համարվում կայուն քաղաքական համակարգի, լեգիտիմ իշխանության, ազգային հոգեկերտվածքի և ռազմա-վարության գործառույթները ազգային պետականության ամրապնդման գործում: В данной статье происходит возврат к имеющим место главным отклонениям в процессе создания в Первой Республике Армения политических структур, основополагающих позиций партий и дипломатического искусства. Учитывая принципы повторяемости истории, автор подчеркивает основные методы избегания угрожающих опасностей в процессе современных геополитических изменений национальных государств. Для Республики Армения и Республики Арцах считаетя сверхзадачей установление стабильной политической системы, легитимной власти, национальной ментальности и военно-стратегических функций в деле укрепления национальной государственности. The article touches upon the fundamental misconceptions of political structures and parties and of the diplomatic culture during the establishment of the Armenian First Republic. From the point of view of the history repetition the author highlights the problem of avoiding the threatening danger to national states in the process of the current geopolitical transformation. The main objective of the Republic of Armenia and Artsakh is considered to be the functioning of a stable political system, legitimate government, nationalism and strategy in the strengthening of national statehood.
Keywords: Քաղաքագիտություն