ԱՄՆ-ի և Պաղեստինյան Ինքնավարության հարաբերությունները 1990-ական թթ․ - Հովհաննիսյան, Արտակ Հ.
Հոդվածում ուսումնասիրվում են Պաղեստինյան Ինքնավարության (այսուհետև՝ ՊԻ) ձևավորման և վերջինիս հանդեպ ԱՄՆ-ի քաղաքականության հիմնական միտումները, հարաբերությունների բազմազանությունը և հակասականությունը։ ԱՄՆ-ը, լինելով Իսրայելի դաշնակիցը, ներկայացուցչությունների մակարդակով հարաբերություններ է պահպանում նաև Պաղեստինի Ինքնավարության հետ: Ֆինանսական օգնություն ցուցաբերելով, ունենալով պաղեստինյան ներգաղթյալների մեծ թիվ և մտնելով մերձավորարևելյան կարգավորման գծով ներկայացուցիչների քառյակի մեջ՝ ԱՄՆ-ը ակտիվորեն ազդում էր պաղեստինաիսրայելական հարաբերությունների վրա: The article examines the main trends in the formation of the Palestinian Authority (PA), the diversity and contradictions of US policy towards it. The purpose of the article is to present the relationship between the US and the PA. The objectives are to describe the inter-national status of the PA, to understand the role and place of the US in the system of international relations of the PA. В статье рассматриваются основные тенденции формирования Палестинской автономии (ПА), разнообразие и противоречия политики США в отношении нее. Считая США союзником Израиля, она также поддерживает отношения с ПА на уровне представительств. Оказывая финансовую помощь, имея большое количество палестинских иммигрантов и входя в квартет представителей по ближневосточному урегулированию, США активно влияют на отношения между Палестиной и Израилем. Цель статьи - представить отноше-ния между США и ПА, а задачи - описать международный статус ПА, понять роль и место США в системе международных отношений ПА, основные направления этих отношений.
Keywords: Պատմություն